PARIZ – Predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio je večeras da Srbija ne sme da sumnja da je njena budućnost u Evropskoj uniji i pozdravio ”vrlo jasne izbore” koje je Srbija donela u poslednjim mesecima i danima u geopolitičkim okvirima.

”Srbija ne sme da sumnja da je njena budućnost u EU. To je strateški izbor koji mora da se potvrdi, znate koliko nam je važno. Integracija u EU dolazi iz zajedničke prošlosti i zajedničkih vrednosti. Moramo zajedno napred, da ispunimo naša obećanja i ne propustimo ovaj važan trenutak”, rekao je Makron tokom zajedničkog obraćanja sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Jelisejskoj palati u Parizu.

On je naveo da Srbija mora da nastavi da konkretno pokazuje svoj izbor, i to tako što će više uskladiti svoju spoljnu politiku sa onom Evropske unije.

”U tom smislu, želim da pozdravim što ste nedavno učestvovali na sastanku u Tirani koji je organizovao albanski premijer Edi Rama za predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog. Taj izbor treba potvrditi, nastavljajući i ubrzavajući reforme jačanja vladavine prava, nezavisnosti pravosuđa, pluralizma medija, i integriteta izbornog procesa, kao i drugih oblasti”, rekao je Makron.

On je istakao i da je za EU važno da BiH ostane jedinstvena zemlja.

Naveo je i da nedavno usvojeni Evropski plan rasta za Zapadni Balkan služi da pomogne zemljama u regionu da ”prevaziđu sukobe iz prošlosti”, da nastave interne reforme i povećaju konkurentnost svojih ekonomija.

”Srbija može isto računati na podršku Francuske Agencije za razvoj koja je prošle godine uložila 570 miliona evra u Srbiju, i koja će nastaviti da bude partner vaše zemlje u skladu sa evropskim standardima”, rekao je Makron.

On je istakao da se od njegove prve posete Beogradu 2019. saradnja dveju zemalja
pojačala, i ocenio da su ekonomski odnosi Francuske i Srbije u ”stvarnom poletu”.

”Francuska preduzeća su sve prisutnija u Srbiji, ona tamo ulažu, jer imaju poverenje u
budućnost, ali verujem da možemo ići još dalje i među ostalim u sektorima – životnoj sredini, saobraćaju i prevozu, odbrani, veštačkoj inteligenciji, civilnom sektoru, kao i nuklearnoj energiji”, rekao je Makron, dodajući da ga raduje što vidi da je Srbija potpisala memorandum o razumevanju s francuskim EDF-om.

Makron je pozdravio vitalnost Frankofonije u Srbiji navodeći da je Francuska bila poslednja zemlja-gost na Sajmu knjiga u Beogradu, i zahvalio Vučiću na, kako je rekao, dvadesetak bilateralnih razgovora koje su njih dvojica imali u raznim formatima.

”Moram da kažem da imam veliko poverenje u vašu zemlju, ali i vas kao lidera zemlje. Uvek sam video da ste držali svoja obećanja”, rekao je on Vučiću.

indeksonline.rs/Tanjug