BEOGRAD – Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je za 12 godina od naknade na konverziju zemljišta, u državni budžet od ovih naknada prihodovano 30 miliona evra a za devet meseci od njihovog ukidanja oko 90 miliona evra.

On je odgovarajući na pitanje novinara koliko se prihoda država odrekla ukidanjem naknade na konverziju rekao da podaci pokazuju da je prihod sada neuporedivo veći, što pokazuju i ovi podaci.

“Smatram da nema potrebe da budemo zarobljenici jedne odluke i da imamo hiljade lokacija koje stoje. Sada imovina ne samo da ne stoji neiskorišćena, nego je zapravo i aktivna i u narednom periodu očekujemo još prihoda kako u državnu kasu tako i za lokalne samouprave, jer su pokrenuti procesi izgradnje, nove investicije i to velikih stranih fabrika”, istakao je on.

Na pitanje kako će Francuskoj biti plaćeni avioni “rafali” i da li će to biti kroz zaduživanje Mali je rekao da sada ne želi da govori o tome dok se ne obave konačni razgovori i postigne dogovor.

“Reč je o velikom projektu, ovo je najveća nabavka za našu vojsku. Ponosan sam na tu nabavku, u toku su završni razgovori i ovo pitanje bih ostavio za sam kraj”, rekao je on i dodao da će javnost biti blagovremeno obaveštena.

Na pitanje u vezi sa objavljenim snimkom njegovog razgovora sa nekadašnjim direktorom Građevinske direkcije Srbije Nebojšom Šurlanom o pomaganju navijačkim firmama, ministar Mali je rekao da će uvek biti na raspolaganju svakome kome pomoć bude potrebna.

“Ostajem pri svakoj reči koju sam izgovorio u tom snimku i kada nekome bude trebala pomoć mi ćemo pomoći. Ovde šteta nije učinjena nikome, jer nijedan dinar nije išao ni iz budžeta ni iz državne firme. Bila je namera da se nekome pomogne a taj audio snimak možda čak i najbolje govori o meni, jer uvek stojim na raspolaganju svima kojima je pomoć potrebna”, naveo je Mali.

Ocenio je da snimak lošije govori o onome ko je ga je pustio a najlošije o onome ko ga je snimio.

indeksonline.rs/Tanjug