Naslovna Društvo Mali predstavio Lips ekonomske rezultate i potencijale Srbije za dalja ulaganja

Mali predstavio Lips ekonomske rezultate i potencijale Srbije za dalja ulaganja

FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIC

BEOGRAD – Potpredsednik Vlade i ministar finansija Siniša Mali sastao se danas sa zamenicom šefa poslaničkog kluba CDU/CSU u nemačkom Bundestagu Patricijom Lips, kojoj je predstavio ekonomske rezultate, kao i potencijal Srbije za dalja ulaganja.

Ministar Mali je, na sastanku koji je održan u Ministarstvu finansija, istakao da postoje velika očekivanja od organizacije Međunarodne specijalizovane EKSPO izložbe i realizacije programa “Skok u budućnost – Srbija 2027”, navodi se u saopštenju ministrstva finansija.

“U okviru programa Skok u budućnost – Srbija 2027, će do 2027. godine, biti uloženo oko 17,8 milijardi evra u oko 320 projekata širom naše zemlje koji treba da podignu kvalitet života građana Srbije”, rekao je Mali.

On je dodao da je cilj ulaganje u dalje poboljšanje životnog standarda građana, ubrzanu modernizaciju, unapređenje nacionalne infrastrukture, industrijalizaciju.

Ministar je naveo da će, između ostalog, širom Srbije, biti izgrađene i obnavljene
škole, zdravstvene ustanove, auto- putevi, saobraćajnice, brze pruge.

Mali je pojasnio i da je to mnogo širi program od samog Ekspo projekta, kao i da će izgradnja novog grada u Surčinu obuhvatiti stambeni kompleks, Akvatik centar, Nacionalni fudbalski stadion, sajamski i izložbeni prostor, preteću infrastrukturu.

Naveo je i da je Ekspo prilika za Srbiju da nastavi sa rastom i razvojem, i dodao da se očekuje skoro tri miliona posetilaca, te da će se naša zemlja predstaviti na pravi način.

“Sve to nam stvara uslove za dalje povećanje plata i penzija, za dalji napredak i razvoj”, rekao je Mali i podvukao da će to biti potpuno drugačija slika Srbije.

On je istakao i da će sa ovakvim obimom razvoja Srbija pokušati da dostigne nivo BDP-a od 100 milijardi evra 2027. godine.

“Sa Ekspom, koji smatramo najvećom razvojnom šansom ne samo za Srbiju, nego i za region, hoćemo da dođemo na 100 milijardi evra BDP 2027. godine”, rekao je Mali.

Ministar je naveo da Srbija beleži neverovatne rezultate kada je ekonomija u pitanju, i da je uprkos svim globalnim izazovima, naša zemlja stabilna i nalazi se na putu ekonomskog rasta i razvoja.

On je istakao da Srbija ima stabilan javni dug koji je na kraju marta iznosio 47,7 odsto BDP.

“Stopa nezaposlenosti je rekordno niska i iznosi 9,1 odsto, dok je, sa druge strane, stopa zaposlenosti, nikada veća i iznosi 50,5 odsto”, rekao je Mali.

On je naveo i da Srbija beleži rekorde u privlačenju stranih direktnih investicija koje su prošle godine iznosile 4,5 milijarde evra, kao i da je zahvaljujući postignutim rezultatima na korak od dobijanja investicionog rejtinga.

“Očekujem da ćemo do kraja godine uspeti da unapredimo naš kreditni rejting, da će Srbija prvi put u istoriji imati investicioni kreditni rejting, što je za nas najvažnija stvar”, rekao je Mali.

Mali je dodao da bi to bila potvrda svih sprovedenih reformi, ali i prilika za dalji ubrzani razvoj.

“Svi ovi rezultati nam omogućavaju da dostignemo cilj da 2027. godine imamo 1.400 evra prosečnu zaradu, i prosečne penzije i minimalnu zaradu od po 650 evra”, rekao je Mali, i naglasio da država sva svoja obećanja ispunjava.

On je ukazao i da je saradnja sa Nemačkom i EU izuzetno važna za Srbiju i podsetio da nemačke kompanije u našoj zemlji zapošljavaju više od 80.000 ljudi i da taj broj raste.

Lips je istakla da je impresionirana ciframa i entuzijazmom sa kojim se pristupa realizaciji Ekspa 2027.

“Izgleda odlično. Nadam se da će sve dobro ispasti jer nema razloga da bude drugačije”, rekla je Lips.

indeksonline.rs/Tanjug

Exit mobile version