Naslovna srbija Beograd Mali: U Srbiji u protekloj deceniji otvoreno više od 460 fabrika

Mali: U Srbiji u protekloj deceniji otvoreno više od 460 fabrika

FOTO TANJUG/ RADE PRELIÆ/ bs

BEOGRAD – Ministar finansija Siniša Mali naveo je da je samo u jednoj godini u Srbiji bilo 4,5 milijardi evra stranih direktnih investicija, a da je u protekloj deceniji otvoreno više od 460 fabrika i proizvodnih pogona i oko 500.000 radnih mesta.

Mali je u tekstu pod nazivom “Francuska sobarica” koji je objavio na svom zvaničnom nalogu na društvenoj mreži Fejsbuk naglasio da u Srbiji nikada nije bilo teže biti u opoziciji.

“Morate da se kao francuska sobarica pravite nevešti u razumevanju svih srpskih ekonomskih rezultata, da sporite nesporno, jer sa čim krenuti u kampanju, a da nije urađeno u
Srbiji ili je u planu?”, navodi Mali.

Dodaje da je bilo lako 2000. godine obećavati ekonomski izmučenim građanima Srbije
“evropsku šargarepu i poslove”, i da je zatim usledilo 12 godina sunovrata.

“Šargarepa je odmicala, uzmicali su i investitori, plate su stagnirale na 300 evra, da bismo 2012. došli do ivice bankrota bez para na računu čak i za penzije, koje su, uzgred, jedva premašivale 200 evra”, naveo je ministar.

Ukazuje da je to rezultat vlasti “današnjih srpskih francuskih sobarica” poput predsednika Stranke slobode i pravde u kojoj je Dušan Nikezić, a koji su Srbiju nakon teških devedesetih godina do kraja ekonomski devastirali, ali su u isto vreme lično izuzetno profitirali, simboličnih i sada već daleko čuvenih Đilasovih 619 miliona evra.

“Vreme neumitno teče, a pare se valjda potrošile. Poslednju bol je opoziciji donela
poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića Francuskoj, u kojoj je dočekan uz najviše državne počasti, kao ugledan i cenjen državnik, dokle oni nisu nikada, niti će ikada dobaciti”, naveo je Mali.

Obraćajući se Nikeziću, Mali navodi da je javni dug “nikad stabilniji” i da to njih iz opozicije ne treba da brine uz sva javna ulaganja kojima je trenutna vlast pokrenula ekonomski preporod zemlje, a koja danas dostižu sedam odsto BDP-a.

“Javni dug držimo daleko ispod mastrihtske kvote od 60 odsto i na kraju marta je bio na nivou od 47,7 odsto”, naveo je Mali.

Dodaje da su nezaposlenost sa 25,9 odsto koja je bila tokom prethodne vlasti, spustili na oko devet odsto, a plate sa 300 evra podigli na današnjih 820 evra.

“I, znate šta? Ne planiramo tu da stanemo. Srbija je, kada se konačno oslobodila vas, kada je odbacila teret ekonomskog neuspeha koji ste joj natovarili, snažno započela razvoj, izgradnju i preporod, i uvređenost francuske sobarice zbog našeg uspeha, je neće zaustaviti”, naveo je Mali.

Poručuje opoziciji “vaše je da pričate, naše da gradimo i ne stanemo, a na građanima da odluče koje zaista nešto uradio za zemlju, a ko samo obećavao”.

Dodaje da su građani to pokazali na izborima 17. decembra, ali poručuje da će pokazati i 2. juna šta misle o politici opozicije, ekonomskoj politici nerazvoja, nestabilnosti, neuvažavanja međunarodne zajednice, držanja Srbije u talogu prošlosti, držanja građana na rubu preživljavanja.

“Toliko ste unazadili Srbiju da nam je bila potrebna decenija da anuliramo efekte Vašeg nerada. U jedno budite sigurni – nećemo vam to više dozvoliti jer Srbija više nema vremena za gubljenje”, poručio je ministar u tekstu.

indeksonline.rs/Tanjug

Exit mobile version