Naslovna srbija Beograd Navijači Crvene zvezde osuđeni na ukupno 20 godina zatvora zbog paljenja kombija

Navijači Crvene zvezde osuđeni na ukupno 20 godina zatvora zbog paljenja kombija

BEOGRAD – Viši sud u Beogradu osudio je danas petoricu navijača FK Crvena zvezda na kazne zatvora od po četiri godine, zbog bezobzirnog napada na kombi koji je prevozio navijače FK Partizan, posle održanog derbija između dva tima, 16. aprila 2022. godine kod Mladenovca.

Veljko Milivojević, Boris Novović, Ivan Marković, Todor Arambašić i Mihailo Stepanović osuđeni su na jedinstvene kazne zatvora od po četiri godine.

Pored zatvorske kazne izrečene su im i novčane kazne od po 120.000 dinara i mere zabrane prisustvovanja utakmicama Crvene zvezde od po tri godine.

Glavni javni tužilac VJT u Beogradu Nenad Stefanović rekao je za Tanjug da je zadovoljan osuđujućom presudom protiv huligana, ali ne i visinom kazni i dužinom izrečene mere, imajući u vidu bezobzirnost koju su tom prilikom okrivljeni pokazali nad mladim ljudima u kombiju.

Stefanović je najavio da će tužilaštvo uložiti žalbu po prijemu pisanog otpravka presude, podsećajući da je postupajući tužilac u ovom predmetu u završnoj reči sudu predložio da optužene osudi na jedinstvene kazne zatvora od po osam godina, novčanu kaznu od po 400.000 dinara i meru zabrane prisustvovanja određenim utakmicama od po pet godina.

“Suština insistiranja na oštrim sankcijama prema huliganima, koji se predstavljaju kao navijači, jeste generalna prevencija, odnosno sprečavanje nasilničkog ponašanja u društvu,
pogotovo na sportskim manifestacijama”, naglasio je glavni tužilac.

Optužnim predlogom osumnjičenima se stavlja na teret da su 16. aprila prošle godine oko
22 časa, zajedno sa više NN, nakon derbija između FK Crvena zvezda i FK Partizan, u ataru sela Markovac, kao navijači Crvene zvezde, preprečili put kombiju koji je prevozio navijače protivničkog tima.

Po izlasku iz svojih vozila, osumnjičeni su stavili maske na lica i kapuljače na glave i
krenuli prema kombiju.
Kamenicama i drugim predmetima su razbili sva stakla na kombiju, a potom ubacili
zapaljene baklje u unutrašnjost kombija.

Pritom je jedan NN napadač kroz polupan prozor palio tapacirani krov u kombiju.

Pošto se zapalila unutrašnjost kombija, u kojem je bilo devet oštećenih, oni su pokušali da napuste vozilo, ali im je jedan od NN napadača to onemogućavao, držeći vrata vozila sa spoljne strane.

Kombi se zapalio od ubačenih baklji, nakon čega su napadači otišli, a oštećeni su uspeli da napuste kombi i pobegnu u obližnju njivu.

Vozilo koje je bilo zahvaćeno vatrom ubrzo je eksplodiralo.

U ovom incidentu četiri osobe iz kombija zadobile su lake telesne povrede.

Optuženi u ovom slučaju su na početku suđenja delimično priznali izvršenje krivičnih
dela koja im se stavljaju na teret, navodeći “da su se našli na pogrešnom mestu u pogrešno vreme”.

indeksonline.rs/Tanjug

Exit mobile version