BERLIN – U Nemačkoj je danas stupio na snagu zakon kojim se dekriminalizuje posedovanje i kućni uzgoj kanabisa.

Od danas je odraslima u Nemačkoj dozvoljeno da sa sobom nose do 25 grama sušenog kanabisa i da uzgajaju do tri biljke marihuane kod kuće.

Konzumacija kanabisa za osobe mlađe od 18 godina i dalje je nezakonita.

Novi zakon, koji je usvojen 23. februara, usledio je nakon burne debate o prednostima i nedostacima omogućavanja lakšeg pristupa kanabisu.

Prema Zakonu o kanabisu, dozvoljava se privatno uzgajanje do tri biljke kanabisa za ličnu potrošnju, kao i zajedničko, nekomercijalno gajenje za ličnu potrošnju u “kanabis klubovima”.

Kako je navedeno u tekstu zakona objavljenom na sajtu Ministarstva zdravlja Nemačke, zakon istovremeno jača zdravstvenu zaštitu, zaštitu dece i mladih, kao i prevenciju i edukaciju.

Zakon o kanabisu nije poziv na konzumiranje, već na ovaj način štitimo one koji su korisnici od visokih koncentracija i suzbijamo crno tržište, osiguravajući da naša deca i mladi nauče da je kanabis otrov za mozak, navedeno je u zakonu.

Konzumacija kanabisazabranjena je u neposrednom prisustvu maloletnika, 100 metara od škola, dečjih igrališta, dečjih i omladinskih objekata i javnih sportskih objekata, kao i u
pešačkim zonama od 7 do 20 časova.

“Kanabis klubovi” mogu samo da distribuiraju kanabis članovima u ograničenim količinama i uz obavezu da provere koliko su stari.

Istovremeno, za distribuciju kanabisa i drugih narkotika deci i mladima biće primenjivane veće kazne nego do sada.

indeksonline.rs/Tanjug