HAG – Nikaragva je zatražila od Međunarodnog suda pravde (MSP) da Nemačkoj naredi obustavu izvoza oružja u Izrael i da poništi odluku o prestanku finansiranja agencije UN za pomoć raseljenim Palestincima UNRVA, uz napomenu da postoji ozbiljan rizik od genocida u Pojasu Gaze.

Predstavnik Nikaragve Karlos Hose Arguelo Gomez rekao je pred sudom da je Nemačka prekršila Konvenciju o genocidu iz 1948. tako što je snavdevala Izrael oružjem nakon što su sudije MSP ocenile da postoje izgledi da je Izrael prekršio pojedine tačke Konvencije tokom napada na Pojas Gaze, prenosi Rojters.

”Ne može biti sumnje da je Nemačka bila veoma svesna, da je i dalje veoma svesna, u najmanju ruku ozbiljnog rizika da će biti počinjen genocid u Pojasu Gaze” rekao je Arguelo Gomez.

Izrael je negirao dosadašnje optužbe za genocid uz objašnjenje da ima pravo da se brani.

Arguelo Gomez je podsetio da prema Konvenciji o genocidu države potpisnice poput Nemačke imaju obavezu da spreče genocid.

Nemačka je jedan od najvećih izvoznika oružja Izraelu, i samo je u 2023. isporučila Izraelu vojnu opremu i oružju u iznosu od 326.5 miliona evra, prema podacima nemačkog Ministarstva ekonomije.

Najveći donatori UNRVA, SAD i Nemačka, prekinuli su finansiranje te agencije UN zbog navoda da je 12 njenih pripadnika osumnjičeno za umešanost u napade palestinske militantne grupe Hamas 7. oktobra.

Prethodno je Južna Afrika pred MSP optužila Izrael da je prekršio pojedine odredbe Konvencije o genocidu tokom napada na Gazu, što je sud prihvatio i naredio Izraelu da hitno zaustavi sve ”potencijalno činjenje genocida”.

indeksonline.rs/Tanjug