GAZA – Tim palestinske civilne odbrane pozvao je danas Ujedinjene nacije da istraže masovne grobnice Palestinaca u bolnicama u Pojasu Gaze u kojima je do sada otkriveno gotovo 400 tela nakon što su izraelske snage napustile bolničke komplekse, navodeći da je reč o ratnim zločinima.

Članovi tima palestinske civilne odbrane tvrdili su na konferenciji za novinare da je bilo slučajeva da su izraelske snage streljale pacijente dok
su oni bili podvrgnuti operacijama u bolnici Naser u Kan Junisu na jugu Pojasa Gaze.

Palestinski tim optužio je Izrael za sahranjivanje više tela u bolnici Naser u plastičnim kesama na dubini od tri metra, gde su se brzo raspadala
da bi se prikrili dokazi o “zločinima”, uključujući mučenje.

Palestinske vlasti saopštile su ove sedmice da je na stotine tela Palestinaca pronađeno u masovnoj grobnici u bolnici Naser bolnici nakon povlačenja izraelskih trupa iz Kan Junisa.

Takođe je prijavljeno da su tela Palestinaca pronađena u bolnici Al Šifa u gradu Gazi.

Izraelska vojska saopštila je da su tvrdnje palestinskih vlasti da su Izraelske odbrambene snage (IDF) sahranile tela Palestinaca “neosnovane”.

U saopštenju se navodi da su izraelski timovi koji tragaju za taocima ispitali tela koja
su Palestinci prethodno sahranili u blizini bolnice Naser i vratili ih nakon što su bila pregledana.

Ističe se da je ispitivanje obavljeno isključivo na mestima gde su obaveštajni podaci ukazivali na moguće prisustvo tela talaca.

Izrael je objavio snimke za koje kaže da pokazuju Palestince kako kopaju masovnu grobnicu pre operacije IDF-a.

indeksonline.rs/Tanjug