BEOGRAD – Građani Srbije bi u inostranstvu najradije radili u Austriji, Nemačkoj, Švajcarskoj i SAD, a od zemalja iz regiona Slovenija se izdvojila kao popularna destinacija za potencijalno zapošljavanje, pokazalo je istraživanje koje je Infostud radio u saradnji sa The Network, globalnim udruženjem portala za zapošljavanje i The Stepstone Group, a kojim su među 150.000 ispitanika iz 188 zemalja sveta bili obuhvaćeni i radnici iz Srbije.

Kada je reč o poslovima koje bi naši ljudi najradije radili u inostranstvu, prednjače tzv. zeleni poslovi, zatim digitalizacija, nauka o podacima i veštačkoj inteligenciji, ali i zanatski i fizički poslovi, kao i inženjering i tehničke profesije.

Prema istraživanjuu, 36 odsto ispitanika planira dugoročni boravak, 28 odsto je neodlučno, srednjoročni boravak preferira 17 odsto, kratkoročni 11 odsto, a privremeni boravak 8,0 odsto.

Navedeni su raznovrsni razlozi za napuštanje Srbije, a većina ispitanika, njih 83 odsto je istaklo finansijske i ekonomske faktore kao primarni motiv, dok je 70 odsto navelo bolji kvalitet života kao ključni osnov.

S druge strane, razlozi za ostajanje u Srbiji su nemogućnost odlaska članova porodice ili partnera, emotivna vezanost za domovinu i nedostatak poznavanja stranih jezika.

Spremnost za rad u inostranstvu je među našim radnicima prethodnih godina opadala, pošto je 2018. godine 20 odsto ispitanika izrazilo spremnost da radi u inostranstvu, 2020. godine 15 odsto, a lane je samo 11 odsto ispitanika navelo da je rešeno da radi van zemlje.

Analiza podataka celokupnog istraživanja je pokazala da je London i dalje najprivlačniji grad za preseljenje, na drugom mestu je Amsterdam, a na trećem Dubai.

indeksonline.rs/Tanjug