PARIZ – Rusija će početkom juna biti pozvana na proslavu obeležavanja 80. godišnjice iskrcavanja savezničkih trupa u Normandiji, potvrdio je predstavnik misije “Liberation” zadužen za organizaciju komemoracije, prenosi francuski kanal Europe1.

„Rusija je pozvana i biće predstavljena, kako bi se odalo poštovanje značaju učešća i žrtvi sovjetskog naroda, kao i njegovom doprinosu pobedi 1945. godine. S obzirom na okolnosti, predsednik Vladimir Putin neće biti pozvan“, saopštili su iz te misije, precizirajući da ruski lider neće biti pozvan zbog ruskog „agresorskog rata“ u Ukrajini.

Putin je pozvan u junu 2014. godine na ceremoniju obeležavanja 70. godišnjice iskrcavanja saveznika u Normandiji, uprkos aneksiji Krima tri meseca ranije.

Ceremonija obeležavanja 80. godišnjice iskrcavanja u Normandiji biće obeležena 6. juna, na dan kada je saveznička vojska počela da se iskrcava na severu Francuske, otvorivši drugi front protiv nacističke vojske u Evropi.

Poziv će biti upućen diplomatskom predstavništvu Moskve u Francuskoj.

Kako navodi francuski TV kanal, uprkos geopolitičkoj situaciji, teško je obeležiti ovaj događaj bez prisustva Rusije.

Iako SSSR nije direktno učestvovao u iskrcavanju 6. juna, on je to omogućio plativši najvišu cenu tokom Drugog svetskog rata, budući da je skoro 27 miliona Sovjeta poginulo boreći se protiv nacističke Nemačke.

Indeksonline