BEOGRAD – Međunarodni dan knjige za decu, ustanovljen pre skoro šest decenija na dan rođenja Hansa Kristijana Andersena, kako bi se poslala poruka o magiji čitanja i važnosti razvijanja ljubavi prema pisanoj reči još u najranijem detinjstvu biće obeležen širom sveta kao i na dečjim odeljenjima biblioteka širom Srbije.

Na današnji dan ustanovljen da bi se usmerila pažnja na dečju književnost planirani su susreti bibliotekara i dece a glavna poruka Međunarodnog dana dečje knjige, čiji je ove godine domaćih Japan, je “Maštajte, Zamišljajte”.

Violeta Đorđević iz Dečjeg odeljenja u Zmaj Jovinoj podsetila je za Tanjug da Deče odeljenje biblioteke Grada Beograda svake godine u susret Svetskom danu knjige raspisuje literarno-likovni konkurs a da je ovogodišnja tema bila “Kad porastem biću…”.

“Pozvali smo decu da zavire u budućnost i da je podele sa nama. Možemo biti prezadovoljni njihovim odzivom, prevazišli smo sve rekorde, stiglo nam je nekoliko stotina radova, a slali su ih đaci od prvog do osmog razreda iz čitave Srbije, Republike Srpske i dijaspore”, rekla je Đordević i podsetila da će danas u podne biti dodela nagrada naboljima, uz druženje sa piscima i ilustratorima.

Đorđević je podsetila da se kokursom, uz obeležavanje Međunarodnog dana podstiče ono najvažnije da se ljubav prema knjizi razvija od malena.

Niška Narodna biblioteka “Stevan Sremac” Odeljenje knjige za decu Svetski dan knjige za decu obeležiće uz dodelu nagrada pobednicima literarno-likovni konkursa čija je tema bila “Ma šta mi reče: Andersen i Ršum na čarobnom ćilimu lete” posvećena 85. Rođendanu Ljubivoja Ršumovića.

U cilju promocije književnosti za decu Vlada Švedske ustanovila je memorijalno priznanje “Astrid Lindgren” u čast autorke čuvene knjige “Pipi Duga Čarapa”, koju zbog važnosti u svetu zovu i malom Nobelovom nagradom, a čiji je novčani iznos pet miliona kruna. Ona će biti uručena dobitniku među 245 prispelih knjiga za sedam dana.

U Srbiji postoji nekoliko nagrada za najbolju dečju knjigu – od najstarije “Neven”, koju su u septembru dobile knjige Jovice Tišme „Bio jednom jedan strah“ i Dragane Petrović Kosanović i Andreje Leskovac za knjigu „Urnebesna biologija“ do one o kojoj odlučuju beogradski osnovci – “Dositejevo pero”.

Autori čije je knjige taj veliki, najiskrenii žiri više puta nagradio za nešto više od dve i po decenije su Gordana Maletić, Gradimir Stojković, Slobodan Stanišić, Jasminka Petrović, Uroš Petrović, Silvija Otašević i Vesna Vidojević Gajović za knjige “O dugmetu i Sreći’, “Zagonetne priče”, “Hajduk iz Beograda”, “Hajduk Veljko junak cele vojske vredan”, “Olimpijski san”, “Na krilima radosti”, “Masamba lutalica”…

Indeksonline/Tanjug