NOVI PAZAR – Direktor Zavoda za javno zdravlje Novi Pazar Šefadil Spahić potvrdio je danas za Tanjug da je u tom gradu potvrđen prvi slučaj zaražavanja malim boginjama kod deteta koje nije vakcinisano.

Spahić je rekao da je dete koje boluje od cistične fibroze hospitalizovano 16. aprila na Dečjem odeljenju Opšte bolnice Novi Pazar i da je sutradan, 17. aprila prebačeno u Institut za majku i dete u Beogradu, gde je i potvrđena dijagnoza malih boginja.

Dodao je da dete nije imunizovano MMR vakcinom i da u tom gradu nije dostignut kolektivni imunitet za koji je potrebno da obuhvat vakcinisane dece bude 95 odsto.

“Dete nije vakcinisano, a obuhvat MMR vakcinom je prošle godine iznosio 57,35 odsto, te nema kolektivnog imuniteta”, rekao je Spahić.

Spahić je podsetio da je tokom epidemije malih boginja u tom gradu pre pandemije korona virusa bilo nekoliko stotina zaraženih ovim virusom.

“U Tutinu je 2017. godine u jednoj porodici bilo petoro zaraženih, dok je 2016. godine u tom gradu preminula jedna osoba, a u Novom Pazaru su male boginje potvrđene kod 183 pacijenta, sa jednim smrtnih ishodom”, rekao je Spahić.

Spahić je apelovao na roditelje da vakcinišu decu kako bi se dostigao kolektivni imunitet.

indeksonline.rs/Tanjug