VAŠINGTON – Humanitarna organizacija Svetska centralna kuhinja (WCK) saopštila je danas da će nastaviti sutra rad u Pojasu Gaze koji je obustavila nakon što je sedam njenih radnika poginulo u izraelskom napadu u Deir al-Balahu u centralnom delu enklave 1. aprila.

WCK navodi da će njen palestinski tim isporučivati hranu, uključujući i za severni deo Pojasa Gaze, kao i da već ima 276 kamiona sa pomoći spremnih za ulazak preko prelaza Rafa, a da će poslati kamione i iz Jordana, preneo je Tajms of Izrael.

“Ponovo započinjemo naše angažovanje sa istom energijom, dostojanstvom i ciljem da obezbedimo hranu za što veći broj ljudi”, rekao je izvršni direktor WCK Erin Gor.

On je rekao da je ta organizacija tokom 14 godina rada spasila najviše Palestinaca od gladi, ističući da će WCK nastaviti da isporučuje što je moguće više hrane za Pojas Gaze kopnenim, vazdušnim i pomorskim putem jer se Palestinci nalaze u izuzetno teškoj situaciji.

Ističe se da WCK želi da koristi i pomorski koridor sa Kipra i razmatra korišćenje izraelske luke Ašdod.

Organizacija je najavila da otvara treću kuhinju u Pojasu Gaze, u priobalnoj oblasti Mavasi i da će se zvati “Damijanova kuhinja” u znak sećanja na poljskog humanitarnog radnika Damijana Sobolo koji je ubijen u napadu 1. aprila.

WCK podseća da ima već dve u Pojasu Gaze, u Rafi i Deir al-Balahu.

Organizacija ističe da nastavlja da poziva na nepristrasnu međunarodnu istragu o napadu izraelske vojske na humanitarne radnike 1. aprila.

Humanitarna organizacija podseća da je pre nego što je obustavila rad u Pojasu Gaze isporučivala 62 odsto pomoći nevladinih organizacija za palestinsku enklavu.

Izrael se angažovao da ubedi WCK da se vrati u Pojas Gaze nakon napada u Deir al-Balahu.

WCK je obustavila rad u Pojasu Gaze nakon što je u izraelskom napadu 1. aprila
u Deir al-Balahu poginulo sedam njenih radnika.

indeksonline.rs/Tanjug