NJUJORK – Bivši američki predsednik Donald Tramp razgovarao je u Njujorku sa poljskim predsednikom Andžejem Dudom o ratu u Ukrajini i Dudinom nastojanju da se poveća potrošnja zemalja članica NATO-a za odbranu, kao i o sukobima na Bliskom istoku, saopštio je štab Trampove kampanje.

Taj sastanak u sredu u Trampovoj kuli bio je poslednji u nizu sastanaka Trampa sa stranim liderima dok se Evropa priprema za mogućnost drugog Trampovog predsedničkog mandata, preneo je AP.

Duda je rekao, nakon razgovora sa Trampom, koji je trajao oko dva i po sata, da je to bio prijateljski sastanak.

Dudin pomoćnik Vojćeh Kolarski, koji je takođe prisustvovao sastanku, rekao je da su se Tramp i Duda prisećali vremena kada su četiri godine sarađivali dok su bili na predsedničkim funkcijama, vremena koje je bilo “veoma plodno za američko-poljske odnose”.

Dudina poseta dolazi u trenutku kada se republikanci u Predstavničkom domu američkog Kongresa prepiru u vezi sa zakonom o odobravanju pomoći inostranstvu vrednoj 95 milijardi dolara koji bi i Ukrajini obezbedio novu pomoć.

Poljski lideri pozvali su Predstavnički dom da odobri nacrt zakona o pomoći inostranstvu.

Mnogi Trampovi saveznici u Predstavničkom domu žestoko se protive odobravanju pomoći za Ukrajini, a Tramp je rekao da bi mogao biti otvoren za pomoć u obliku zajma.

Tramp i Duda su saglasni da članice NATO-a treba da se podstaknu da povećaju svoju potrošnju na odbranu, navodi američka agencija.

Duda je pozvao druge članice Alijanse da povećaju svoju potrošnju na tri odsto BDP-a, što bi predstavljalo značajno povećanje u odnosu na trenutnu obavezu od dva odsto.

Tramp je dugo kritikovao NATO i zapretio da SAD neće braniti zemlje članice koje ne
ostvare cilj potrošnje na odbranu od dva odsto.

indeksonline.rs/Tanjug