MOSKVA – Novi federalni obrazovni program o upravljanju bespilotnim letelicama trebalo bi da bude u potpunosti pokrenut u školama i na fakultetima od 1. septembra 2024. godine, izjavio je prvi potpredsednik vlade Andrej Belousov posle sastanka vladine komisije za razvoj bespilotnih avionskih sistema (UAS).

“Potpuna spremnost programa mora da bude obezbeđena od 1. septembra, kada studenti počinju narednu školsku godinu, potrebno je da se program pokrene u julu”, rekao je on, objavljeno je na sajtu ruske vlade, preneo je Interfaks.

U okviru saveznog projekta “Podsticanje potražnje za domaćim UAS”, 1. jula otvaraju se specijalizovani klubovi u 523 škole, a centri za praktičnu obuku za učenje upravljanja bespilotnim letelicama biće otvoreni u 30 fakulteta.

Obrazovne ustanove koje učestvuju u projektu obećavaju da će biti opremljene dronovima za obuku i osobljem za organizovanje obuke.

U projektu učestvuje 30 regiona.

Ukupno će u okviru ovog programa biti kupljeno više od 17.000 trenažnih dronova.

Kupovine moraju biti objavljene pre 1. maja.

Belousov je zadužio Ministarstvo prosvete da dalje radi sa Federalnom agencijom za vazdušni saobraćaj po pitanju sertifikacije pripremljenih obrazovnih programa i nastavnika.

indeksonline.rs/Tanjug