Naslovna FB Glavna Vučić: Amerikanci i Nemci su u Beču brojali glasove i pravili listu...

Vučić: Amerikanci i Nemci su u Beču brojali glasove i pravili listu za pritisak

Foto:Tanjug/VLADIMIR SPORCIC

NJUJORK – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da su se danas u Beču sastali predstavnici SAD-a i Nemačke gde su prebrojavali glasove onih zemalja koje će podržati rezoluciju o Srebrenici i pravili listu za pritisak i dodao da je važno nastaviti sa diplomatskim radom, sve jedno kakav ishod glasanja o rezoluciji na kraju bude bio.

“Mi činimo više od onoga što je realno. Amerikanci i Nemci su se danas sastali u Austriji i brojali glasove i pravili listu za pritisak. Sastali su se, seli i brojali glasove. Radili kampanju protiv jedne male Srbije. I to su oni radili danas iz Beča. Oni su se tamo našli… I to vam govori nešto. Lepo su se danas skupili u Beču, sastali, napravili svoj štab. Ali znate kad bi to uradili, da Srbija nije pravila dobar posao ovde. To nešto govori, i ponosan sam”, rekao je Vučić.

Dodao je da je važno nastaviti sa borbom sve jedno kakav ishod glasanja o rezoluciji na kraju bude bio.

“Znate, na kraju možete da izgubite, ali je važno koliko ste se borili… Vaše je da uradite svoj posao, da se borite za svoju zemlju, da napravite sve što možete, a više od toga ne možete. Da je ovo rasprava oko Kosova bilo bi mnogo lakše za nas, da vam to otvoreno kažem. Mnogo lakše”, zaključio je Vučić.

Dodao je da se tokom jutra sastao sa još nekoliko troje svetskih lidera, a da će i kada se vrati u Srbiju nastaviti sa razgovorima sa svetskim liderima kako bi ih upoznao sa stavovima Srbije po pitanju rezolucije u Srebrenici i da su uz Srbiju danas mnoge države koje shvataju geopolitičku situaciju u kojoj se svet nalazi.

“Nekada bi nama sada korektne zemlje, Saudijska Arabija, Pakistan bile žestoki protivnici, ali oni razumeju geopolitičku situaciju sada. Mi danas idemo popodne, a Marko (Đurić) i Vuk (Jeremić) će imati sasatanak sa Organizacijom islamske konferencije. Mi smo njih već sve videli, ali je dobro da još jedanput potvrdimo”, rekao je Vučić novinarima u Njujorku.

Vučić je rekao da deo međunarodne zajednice Srbiju proglašava faktorom destabilizacije kada god ona neće da prihvati nečije ucene, a da je jedini način da Srbija bude dobra da se odrekne sebe, Kosova i Metohije i Republike Srpske.

“Kada god postoji nešto u našem regionu i kada nećete da prihvatite nečije ucene, vi ste faktor destabilizacije. Kada god ste spremni da štitite interese svoga naroda, vi ste im problem. Ja sam im postao najveći problem na kugli zemaljskoj samo zato što im ne dozvoljavam da Srbiju i Srbe gaze”, rekao je Vučić.

On je ukazao i da se rezolucijom o Srebrenici za koju nema saglasnosti sva tri naroda u BiH, krši Dejtonski sporazum na najgori način, kao i da to i Amerikanci znaju.

“I oni znaju da je to brutalno kršenje Dejtonskog sporazuma, i zato su pustili Nemce da guraju rezoluciju. Za takve odluke morate da imate saglasnost sva tri naroda i sva tri člana Predsedništva, a toga nema”, rekao je Vučić i dodao da se time pravi velika greška, ali da ih za to nije briga.

On je rekao i da bi “ako bi odustali od toga da smo Srbi, od svog imena i prezimena, da se odreknemo KiM, da se odreknemo Republike Srpske i naše Srbije, naše nezavisnosti i suvernosti”, dobio tri Nobelove nagrade do sada.

Indeksonline/Tanjug

Exit mobile version