PARIZ – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da mu je danas u Parizu priređen doček koji se retko viđa i zahvalio predsedniku Francuske Emanuelu Makronu na takvoj dobrodošlici.

U izjavi novinarima prvog dana posete Francuskoj, Vučić je rekao da takav pretokol predsednik Francuske retko preređuje.

“Video sam da su to čak i oni koji nas ne vole primetili. Posebno imajući u vidu sve ono što je organizovano večeras za 20.00 sati i što će trajati do ponoći. To su velike stvari za jednu zemlju”, rekao je Vučić na pitanje o dočeku ispred Palate invalida i da li to govori o poštovanju jedne velike evropske zemlje prema Srbiji.

Dodao je da je prisustvovao jednom svečanom dočeku kada je prvi put bio u Francuskoj, u vreme kada je bio premijer, i dočekao ga je tada premijer Francuske Manuel Oskar.

“Koliko godina sam premijer ili predsednik, evo za 10 godina, nikada nisam ovakvu počast nisam doživeo u Francuskoj. Hvala predsedniku Makronu na tome”, rekao je Vučić.

On je dodao da večeras očekuje otvorene razgovore o situaciji u svetu, u Ukrajini, Gazi i drugim delovima sveta. “Želeo bih da čujem kako predsednik Makron vidi budućnost”, rekao je Vučić.

Što se tiče situacije u svetu, Vučić je rekao da se nada nekakvom dogovoru što se tiče Palestinaca i Izraela, ali da je veliki skeptik po pitanju Ukrajine i onoga što će tamo da se zbiva.

“Verujem da ćemo ići u dalju eskalaciju što će sve činiti nervoznim i što će donositi mnogo, mnogo novih problema. I nadam se takođe da nafta neće dalje rapidno da skače, jer to više nema nikakvog smisla.

Ali svaki sukob, svaki novi sukob između Huta, novi sukob između Irana i Izraela, svaki novi udar na ruske rafinerije, on poveća cenu nafte i onda je to ono što i dalje inflaciju čini ne visokom, ali iznad očekivanja i iznad proseka”, istakao je Vučić.

indeksonline.rs/Tanjug