Naslovna srbija Beograd Vučić: Sarajevo želi reviziju presude protiv Srbije i da platimo ratnu odštetu

Vučić: Sarajevo želi reviziju presude protiv Srbije i da platimo ratnu odštetu

BEOGRAD – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas da je namera podnosioca Rezolucije o Srebrenici da Srbija plati ratnu odštetu i da dođe do revizije presude stalnog Međunarodnog krivičnog suda u Hagu, po kojoj Srbija nije kriva za zločin u Srebrenici.

On je, obraćajući se naciji u zgradi Predsedništva, rekao da političari u Sarajevu i njihovi saveznici žele pravne i političke konsekvence po Srbiju.

“Ovo će biti jedina rezolucija koja će da bude usvojena preglasavanjem, neće biti jednoglasne odluke, ni blizu, jer je najveći broj slobodarskih zemalja širom sveta shvatio o čemu se radi. Biće i onih koji će sa mukom da glasaju o rezoluciji, dobro razumevajući kakav je geopolitički plan u pitanju,” istakao je Vučić.

On je dodao da ne želi da negira bilo koji zločin, već želi da spreči da se dešavaju zločini u budućnosti zbog nečije neodgovorne politike.

Vučić je rekao da ovom rezolucijom neki žele da prekriju svoje ćutanje o Gazi i svoju nesposobnost da rešavaju druge probleme u svetu i da ukažu muslimanima da su našli krivca za sve to, da kažu – krivci su vam Srbi.

“Međutim, mnoge islamske zemlje su to dobro razumele i tome će se suprostaviti, kao i mnogi drugi”, rekao je predsednik države i dodao je da je zadovoljan što je učestvovao u borbi da se sačuva moralno pravo na uspravni stav srpskog naroda i građana Srbije, jer, kako kaže, rezultati svakako neće biti ponižavajući za Srbiju.

Oni koji će glasati “za” rezoluciju, imaće većinu u odnosu na one koji će glasati “protiv”, rekao je predsednik države, ali se i pitao da li će imati stvarnu većinu.

“Možete da mislite kad jedna mala Srbija uspe da napravi po tom pitanju veoma neizvesnu utakmicu najmoćnijim silama sveta poput Nemačke, Engleske, Amerike i svih ostalih”, istakao je Vučić i dodao da je jasno da rezultati koje je Srbija postigla nisu mali, uprkos činjenici da se stvara pritisak na male zemlje koje ekonomski zavise od velikih sila da promene svoj stav.

Kaže da je bar 5 ili 6 zemalja promenilo svoj stav pod njihovim velikim pritiskom.

Vučić je prokomentarisao izjavu ministra spoljnih poslova BiH Elmedina Konakovića u kojoj je rekao da će BiH tražiti isplatu ratne štete od Srbije kao i obnovu revizije presude protiv Srbije stalnog Međunarodnog krivičnog suda u Hagu.

On je rekao da je ista želja i u slučaju prijema tzv. Kosova u Savet Evrope – omogućavanje tužbe protiv Srbije i njenih građana.

“Ovo govori o jednoj sihronizovanoj akciji sa željom nekih najmoćnijih evropskih sila da Srbiji zadaju konačni politički udarac. Nisu očekivali da će Srbija da se suprostavi uspravno, da ne dozvoli nikome da je baci na pod. Nismo naučili ni da ležimo i da klečimo pred bilo kojom silom”, napomenuo je predsednik države i zahvalio se svima na dosadanjem radu, posebno Ani Brnabić, Ivici Dačiću, Vuku Jeremiću i Marku Đuriću.

On kaže da očekuje i da prijem Prištine u Savet Evrope i usvajanje rezolucije o Srebrenici bude u istoj nedelji od 11. do 16. maja.

Napominje da će sve to otvoriti Pandorinu kutiju bez presedana, jer kako kaže, neće biti kraja predlozima rezolucija o genocidima, jer postoje presude posle Drugog svetskog rata za genocid nad Srbima u Jasenovcu i na drugim srpskim stratištima i da će pokrenuti i ta pitanja, pa će i Rusi i mnogi drugi da pokrenu slične teme.

Kaže da u sadašnjem predlogu rezolucije o Srebrenici ima samo kolektivne krivice.

“Nisu predvideli da je moguće da jedna mala zemlja ima dovoljno hrabrosti da se suprostavi najmoćnijim zemljama sveta kada je u pitanju odbrana pravde, morala, prava i civilizovanog svetskog poretka”, istakao je Vučić.

Dodao je da je spreman da oda poštu Bošnjacima, ali da nije spreman da prihvati na obraz srpskog naroda kolektivnu nametnutu krivicu.

“Pred nama je još 15 dana velike i teške borbe, to je utakmica koju teško možemo da dobijemo, ali kao i David protiv Golijata borićemo se rečima, ali i hrabrim čvrstim stavovima, jer veću svetinju od Srbije nemamo”, poručio je Vučić.

Istakao je da će u roku od mesec dana od odluke o rezoluciji o Srebrenici i prijemu Prištine u SE pobediti dve NATO zemlje, Crnu Goru i Litvaniju, za mesto nestalne članice Saveta bezbednosti Ujedninjenih nacija.

Exit mobile version