BEOGRAD – Dve trećine đaka u Srbiji svoje zdravstveno stanje ocenjuje kao odlično, veoma je zadovoljno podrškom roditelja, nastavnika i vršnjaka, izjavila je direktorka Instituta za javno zdravlje Verica Jovanović i dodala da je istraživanje ponašanja u vezi sa zdravljem dece školskog uzrasta sprovedeno širom Srbije 2022. godine, pokazalo da je ono na istom nivou kao i kod dece u ostale 43 zemlje u kojima su đaci anketirani.

Većina adolescenata u Srbiji zadovoljna je svojim životom, ocenjujući ga prosečnom ocenom 8.3 od mogućih 10, pokazalo je istraživanje obavljeno po metodologiji Svetske zdravstvene organizacije.

Prema rečima Jovanović, istraživanje je pokazalo da je potrebno da se radi na povećanju fizičke aktivnosti dece, jer ih samo 30 odsto ispuni preporučeno vreme nedeljnih aktivnosti.

Takođe, ono je ukazalo na činjenicu da 11 odsto đaka na digitalnim i društvenim platformama provodi i po sedam sati, kao i da ih je petina, šest meseci pred istraživanje, imala teškoće sa spavanjem.

“Samo 30 odsto školske dece ispuni očekivani obim fizičke aktivnosti, a preporučen je jedan sat tokom radne nedelje. Dakle ima prostora za dodatnim unapređenjem i više fizičke aktivnosti u školskim aktivnostima. Kada su u pitanju vanškolske aktivnosti, dominiraju teže fizičke vežbe i najčešće su to sportovi poput fudbala, košarke, eventualno trčanja”, rekla je Jovanović.

Ona je upozorila da 11 odsto đaka na društvenim mrežama i portalima provodi i više od sedam sati dnevno.

“Nove tehnologije veliki su izazov, donele su veoma dug period boravka dece na digitalnim uređajima i u medijima. Oni koriste i Viber i Instagram i razne portale i prate društvene mreže. Dakle, skoro 11 odsto školske dece čak sedam i više sati provodi koristeći digitalne medije, društvene i elektronske mreže, što je opasno”, rekla je Jovanović.

Jovanović je istakla kao dobro što dve trećine školske dece ima dobru naviku što se tiče oralne higijene, da zube pere jednom ili više puta dnevno, ali je i upozorila da raste broj onih koji nikada ne doručkuju tokom radne nedelje.

Prema njenim rečima, 70 odsto anketirane dece, što predstavlja reprezentativni uzorak za teritoriju Srbije, govori da ima odlično zdravstveno stanje i da se odlično oseća, 70 odsto ih smatra da su im porodica, pa i vršnjaci najveća podrška u svim izazovima u školskom i privatnom životu.

Takođe, ocenjuju da im je komunikacija sa vršnjacima vrlo dobra.

Anketirani đaci lično se osećaju malo više opterećeni školskim obavezama, ali zato imaju veoma dobru podršku nastavnika i svojih vršnjaka i naravno porodice.

Kada je u pitanju gojaznost samo tri odsto školske dece u Srbiji je gojazno, 15 odsto ih je u stadijumu povećane uhranjenosti, dok je ostatak dece normalno uhranjen.

Kada je u pitanju pušenje, 15,1 odsto dece se izjasnilo da je probalo da puši.

“U odnosu na 2018. kada je takođe sprovedeno isto istraživanje, među učenicima petog i sedmog razreda povećan je procenat onih koji su probali cigarete, dok je među đacima prvog razreda srednje škole taj procenat smanjen”, navela je Jovanović i dodala da svaki peti đak iz prvog razreda srednje škole spada u korisnike elektronskih cigareta.

Skoro 20 odsto đaka je bilo pijano bar jednom u životu, kao i da se kocka. Nasilno prema drugim vršnjacima bilo je 7,8 odsto đaka.

Skoro petina đaka prvog razreda srednje škole stupila je u seksualne odnose, a kondom je pri poslednjem odnosu koristilo manje od dve trećine.

Ovo istraživanje je, kako je rekla, značajno da bi nadležne institucije, na osnovu njega, mogle da planiraju zdravstveno promotivne aktivnosti, kojima bi se suzbijali rizični aspekti po zdravlje školske dece.

indeksonline.rs/Tanjug