Naslovna PLANETA SAD Zelenski: O nacrtu zakona o pomoći SAD Ukrajini što pre da se...

Zelenski: O nacrtu zakona o pomoći SAD Ukrajini što pre da se glasa u Senatu

Foto:Tanjug/AP/Ukrainian Presidential Press Office

VAŠINGTON – Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozdravio je danas izglasavanje nacrta zakona u Predstavničkom domu Kongresa SAD kojim se Ukrajini daje paket vojne pomoći od 60 milijardi dolara i pozvao da taj nacrt pretvori što pre u zakon glasanjem u Senatu.

“Mislim da će ova podrška ojačati oružane snage Ukrajine i imaćemo šanse za pobedu”, rekao je Zelenski u intervjuu za američki En-Bi-Si i pozvao da se nastavi sa dostavljanjem oružja, naročito protivvazduhoplovnih sistema odbrane.

On je dodao da je neophodno da predlog zakona bude odobren i u Senatu kako bi Ukrajina “dobila opipljivu pomoć za vojnike na frontu što pre, a ne za šest meseci”.

Zelenski je naveo da bi usvajanje ovog zakona poslalo snažnu poruku Rusiji da “Vašington stoji uz Kijev” i da Ukrajina neće biti “drugi Avganistan”.

Dvostranačka većina u Predstavničkom domu američkog Kongresa usvojila je juče nacrt zakona kojim se Ukrajini, Izraelu i američkim saveznicima u regionu Indopacifika dodeljuju dodatna novčana sredstva u iznosu od ukupno 95 milijardi dolara.

Od ukupno 95 milijardi dolara, 60,84 milijarde namenje su Ukrajini, prenela je agencija Rojters.

Za Izrael je predviđeno 26,38 milijardi dolara, od čega će 9,1 milijarda biti iskorišćena za obezbeđivanje humanitarne pomoći stanovništvu u Gazi.

Za područje Indo-pacifika planirano je izdvajanje u iznosu od 8,12 milijardi dolara.

indeksonline.rs/Tanjug

Exit mobile version