VAŠINGTON – Američki zvaničnici očekuju da bi potencijalni odgovor Izraela na iransko raketiranje te zemlje u subotu uveče mogao da bude limitiran i da bi se najverovatnije radilo o napadima na iranske vojne snage i proiranske grupe van Irana, izjavila su četvorica neimenovanih američkih zvaničnika za NBC njuz.

Američka procena je bazirana na razgovorima između zvaničnika SAD i Izraela, koji su vođeni pre nego što je Iran ispalio više od 300 dronova i raketa na Izrael, dodaje američka medijska kuća.

Američki zvaničnici su rekli da nisu obavešteni o konačnoj odluci Izraela o tome na koji način će odgovoriti i da li su se opcije promenile nakon napada tokom vikenda.

Takođe, rekli su da nije jasno kada bi moglo da dođe do izraelskog odgovora, dodajući da bi mogao da se desi u bilo kom trenutku.

Izraelski ratni kabinet održao je u ponedeljak uveče sednicu na kojoj se razgovaralo o vojnom odgovoru Izraela na napad Irana, ali bez izazivanja sveopšteg rata.

Izraelski Kanal 12 javio je da je namera izraelskih vlasti da krenu u akciju koordinisanu sa Sjedinjenim Američkim Državama, ali američki mediji prenose da je su iz SAD poručili da neće učestvovati u mogućem odgovoru Izraela Iranu.

Američki ministar odbrane Lojd Ostin održao je u ponedeljak razgovore sa kolegama iz Evrope i sa Bliskog istoka, izražavajući podršku Izraelu nakon iranskih napada, ali je isto tako naglasio da je važno da se spreči širenje konflikta, navodi Rojters.

indeksonline.rs/Tanjug