GAZA – Četiri međunarodna humanitarna radnika humanitarne organizacije Svetska centralna kuhinja i njihov palestinski vozač ubijeni su u napadu na njihovo vozilo u Pojasu Gaze, nakon što su pomogli da budu isporučeni hrana i druge zalihe u severnu Gazu koje su ranije stigle brodom, saopštili su zdravstveni zvaničnici u Gazi.

“Svetska centralna kuhinja izgubila je nekoliko naših sestara i braće u vazdušnom napadu IDF-a u Gazi”, objavio je osnivač Svetske centralne kuhinje Jose Andres na društvenoj mreži X.

Na objavljenim snimcima vide se tela petorice mrtvih u bolnici u gradu Deir el-Balah u centralnoj Gazi, prenosi Tajms of Izrael.

Osoblje je pokazalo pasoše trojice poginulih – Britanca, Australijanca i Poljaka, a nacionalnost četvrtog humanitarnog radnika nije poznata.

Australijski premijer Entoni Albanez potvrdio je smrt 44-godišnjeg australijskog humanitarnog radnika, navodeći da je vlada Australije kontaktirala Izrael i da zahteva da odgovorni budu pozvani na odgovornost, navodi Tajms of Izrael.

Indeksonline/Tanjug