BEOGRAD – U Specijalnom sudu u Beogradu za sutra odloženo suđenje organizovanoj kriminalnoj grupi Darka Šarića, čiji se pripadnici terete za više krivičnih dela među kojima je i planiranje ubistva svedoka saradnika Nebojše Jokovića, da bi se veće upoznalo sa presudom Evropskog suda u vezi sa komunikacijom sa kriptovanih aplikacija.

Na današnjem suđenju nekoliko branilaca je sudu kao dokaz predložilo da se izvede presuda Evropskog suda pravde u vezi sa presretnutom komunikacijom sa aplikacije “Sky”.

Advokat Dalibor Katančević je sudu dostavio prevod presude tog suda, u kojoj je, kako tvrdi Katančević, jasno navedeno da je reč o presretnutoj komunikaciji, a ne zapleni servera, kako to tvrdi tužilaštvo.

Prema navodima Katančevića, pomenita presuda ukazuje da nacionalni sudovi prikupljene informacije mogu da koriste samo ukoliko su u skladu sa domaćim zakonima i ne krše prava onih na koje se odnose.

Katančević je naveo i da je u presudi razmatran evropski istražni nalog, što je, za zemlje koje nisu članice EU isto kao i međunarodna pravna pomoć, koja se primenjuje u Srbiji.

Dodao je i da je utvrđeno da tužilaštvo može da traži tu komunikaciju od Francuske pod uslovom da u svojoj državi može to da uradi bez odobrenja suda, što kako je istakao, nije slučaj u Srbiji, prema čijim zakonima istražni organi moraju imati naredbu suda.

Katančević je istakao i da država u kojoj neka druga država vrši presretanje komunikacije mora o tome da bude obaveštena, te da odluči da li državno zakonodavstvo poznaje takvu radnju.

Advokat je stava da nijedan od ovih uslova u Srbiji nije bio ispunjen, zbog čega je od suda zatražio da odloži suđenje kako bi se upoznao sa ovom odlukom Evrospkog suda pravde i ponovo odlučio da li će koristiti prepiske iz kriptovane aplikacije “Skaj” pribavljene putem međunarodne pravne pomoći.

Njegov kolega Marko Janković je predložio da se iz dokaza izuzme celokupna komunikacija sa te aplikacije, ukazujući da se ova odluka odnosi i na Srbiju, te da je komunikacija pribavljena radnjom “hakovanja”, što je u Srbiji krivično delo.

Advokat Bojan Ječmenica je naglasio da Srbija nije članica EU ali da je obavezna da zakonodavstvo prilagodi zakonima EU, dok je advokat Milenko Cvijović apelovao na sud da ne izvodi dokaz na kojem se ne može zasnovati osuđujuća presuda.

S druge strane postupajući tužilac je predložio da se nastavi sa izvođenjem komunikacije sa kriptovane aplikacije, navodeći da se u presudi tog suda govori o “Enkročetu” zbog čega se ne može tvrditi da nije zaplenjen server kada je reč o “Skaju”.

Darko Šarić se zatim javio za reč i zamolio tužioca da odbrani dostavi zapisnik o zaplenjenoj platformi ili serveru, jer je, kako tvrdi, tužilac najpre pominjao server, dok danas pominje platformu.

“Neverovatna je njegova upornost da govori neistine”, prokomentarisao je Šarić.

Sudija je odlučio da suđenje odloži do sutra kada će se upoznati sa ovom presudom i doneti odluku.
Duško Šarić i Milan Vučinić dolaze u sud sa slobode, odnosno kućnog pritvora, koji im je nedavno određen uz jemstvo.

Pored Šarića i Lazarevića optuženi su i Bojan Stanojković, Danilo Odović, Aleksandar Bošković, Nikola Spasojević, Danilo Stojanović, Milutin Radovanović, Duško Mirković, Stefan Andrejić, Marko Vukić, Uroš Radovanović, Milan Vučinić, Arsa Šarić i Duško Šarić.

Bojanu Stanojkoviću, Ni koli Spasojeviću, Stefanu Andrejiću, Marku Vukiću i Arsi Šariću se sudi u odsustvu jer su u bekstvu, dok su se Duško Šarić i Milan Vučinić predali sudu u januaru i od tada se nalaze u pritvoru.

indeksonline.rs/Tanjug