RAFA – Slika kreirana pomoću veštačke inteligencije (AI), na kojoj je napisan slogan ”Sve oči uprte u Rafu”, postala je viralna na društvenim mrežama, a na platformi Instagram podelilo ju je preko 44 miliona korisnika.

Na slici se vide redovi šatora koji se protežu preko prašnjavog terena okruženog planinama, a u centru je belim slovima ispisan ovaj slogan, kao vid podrške palestinskom stanovništvu dok se suočava sa izraelskim napadima u enklavi.

Kako su izvestili mediji, reči ”Sve oči uprte u Rafu” izgovorio je predstavnik Svetske zdravstvene organizacije (SZO), Rik Piperkorn, u Pojasu Gaze i na Zapadnoj obali u februaru uoči izraelske kopnene ofanzive.

Viralna slika ima potpis na dnu koji ukazuje na nalog korisnika po imenu “Chaa” na Instagramu, a konsultant za društvene mreže Met Navara rekao je za NBC njuz da je ova slika bila jedno od prvih dela viralnog aktivizma koje je stvorila AI.

U isto vreme, američka kompanija Meta, vlasnik Instagrama i Fejsbuka, suočava se sa kritikama da od početka sukoba u Gazi cenzuriše slike izraelskih napada, ograničavajući širenje ili ih skrivajući iza upozorenja o osetljivom sadržaju, prenosi Ansa.

”Slika verovatno zaobilazi deo automatske kontrole na platformi, jer je to slika generisana veštačkom inteligencijom i ne postoji ništa što bi bilo izuzetno opasno ili kontroverzno”, zaključio je Navara.

Ovaj oblik društvenog aktivizma na mrežama dolazi nakon što je u izraelskim napadima na izbeglički kamp u nedelju ubijeno najmanje 45 osoba.

Agencija UN za palestinske izbeglice (UNRWA) saopštila je ove nedelje da je više od milion ljudi pobeglo iz Rafe otkako je Izrael počeo da ulazi u grad 6. maja.

Indeksonline/Tanjug