Atletičari Novog Pazara od početka 2024. godine beleže sjajne rezultate u juniorskom i pionirskom uzrastu.

Tokom prethodnog vikenda ostvarene su još dve norme za Svetsko starijejuniorsko prvenstvo u Limi, uz pregršt najboljih ličnih ostvarenja.

Sezona u dvorani donela je mladim Pazarcima brojne medalje sa domaćih i balkanskih prvenstava. Atletičari i atletičarke Rifata Ziljkića u istom ritmu nastavili su i na stazi.

“Bili smo uspešni na Evropskoj juniorskoj uličnoj trci u Odercu, Memorijalu Vere Nikolić u Ćupriji i Trofeju Banjaluke. Isto važi za prvo kolo Kupa Srbije i Prvenstvo centralne Srbije u starijepionirskoj konkurenciji u Kraljevu. Aldin Ćatović ima norme na 1.500 i 3.000 metara za mlađejuniorski šampionat Evrope sredinom jula u Banskoj Bistrici. On je zadovoljio i standarde na 1.500 metara za Svetsko starijejuniorsko prvenstvo krajem avgusta u Limi. Putnica za Peru je i Saima Murić na 1.500 i 3.000, kao i Mejra Mehmedović. Ona je ostvarila normu na 1.500 metara, a juri i kriterijum 3.000 stipl”, rekao je Ziljkić.

On je pohvalio mlađepionirska ostvarenja Umeje Bogućanin i Kaida Koce, ali i Saide Mušović, Nerme Čebović i Medine Mekić. Koca je u Kraljevu prešao 800 metara za fantastičnih 1:59,96 minuta.

Saima Murić i Aldin Ćatović u vrhunskoj formi

Posle dobrih rezultata “pod krovom”, Murić je bila visoko plasirana na Svetskom kros prvenstvu u Beogradu. Ona je završila kao 34. u nadmetanju juniorki. Novopazarka je potom oduševila pobedom na pet kilometara u konkurenciji do 20 godina Odercu.

“Forma mi je tokom čitave sezone na visokom nivou. Postavljamo ispred sebe sve veće ciljeve i idemo hrabro ka njima. Organizacija ja ključna stvar. Svaki atletičar želi da učestvuje na što više takmičenja, da bude aktuelan. Tome se radujem”, navela je Murić.

Mnogo vremena trebalo bi da se pobroje ovogodišnji Ćatovićevi uspesi i rekordi. Izdvajaju se 3:46,42 minuta na 1.500 metara i 1:52,10 na 800, te 3:50,82 i 1:53,83 na istim deonicama u dvorani. Bio je i treći junior na deset kilometara u Odercu.

“U Ćupriji sam oborio mlađejuniorski rekord Srbije na 1.500 metara, koji je prethodno držao Elzan Bibić. Mogu i bolje od 3:46,42 minuta. Peru će biti prilika da to dokažem. Početkom juna napadam i državni rekord za uzrast do 18 godina na 800 metara”, najavio je Ćatović.

M. Minić