VAŠINGTON – Američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven saopštio je da administracija predsednika Džozefa Bajdena ne smatra da izraelska ubistva Palestinaca u Pojasu Gaze predstavljaju genocid.

U razgovoru sa novinarima u Beloj kući, Saliven je izjavio da SAD žele da Hamas bude poražen, da su Palestinci zatečeni u sred rata “u paklu”, kao i da bi velika izraelska vojna operacija u Rafi bila greška.

“Ne verujemo da je to što se događa u Gazi genocid. Odlučno i zvanično odbacujemo tu tezu”, rekao je Saliven.

Bajden, koji se ove godine takmiči za drugi mandat, suočava se sa snažnim kritikama svojih sopstvenih pristalica zbog podrške Izraelu, a neki od tih kritičara optužuju Izrael da
čini genocid.

Ponavljajući Bajdenov komentar iznet u subotu, Saliven je rekao da bi u Gazi već sada vladao prekid vatre kada bi Hamas oslobodio taoce, prenosi Glas Amerike.

SAD užurbano rade na dogovoru o prekidu vatre i puštanja talaca, rekao je ameirčki zvaničnik, ali nije mogao da predvidi da li će i kada dogovor biti postignut.

Američki državni sekretar Entoni Blinken je u razgovoru sa ministrom spoljnih poslova Egipta u ponedeljak izjavio da SAD ne podržavaju veću operaciju u Rafi i istakao potrebu da se zaštite civili.

Stejt department je saopštio kasno u nedelju da je Blinken “ponovo potvrdio protivljenje SAD velikoj vojnoj kopnenoj operaciji u Rafi” dok je telefonom razgovarao sa izraelskim ministrom odbrane Joavom Galantom.

U saopštenju se navodi da je Blinken takođe potvrdio privrženost SAD “zajedničkom cilju – porazu Hamasa”, dok je takođe pozvao Galanta da “pomogne u rešavanju izazova distribucije (pomoći) unutar Gaze”, dok Izrael cilja Hamas.

Ranije u nedelju, Blinken je rekao za NBC da ne postoji poseban izraelski plan za zaštitu Palestinca ili za pružanje dovoljno humanitarne pomoći za njih.

”Nismo videli plan šta će se desiti dan nakon završetka rata u Gazi. Jer upravo sada,
putanja na kojoj je Izrael je takva da čak i ako uđe i preduzme teške akcije u Rafi, i dalje će preostati hiljade naoružanih pripadnika Hamasa”, ocenio je on.

Blinken je zaključio da je “sadašnja putanja” takva da Izrael ulazi u Rafu da bi se
obračunao sa preostala četiri bataljona Hamasa, ali da u odsustvu plana za civile “rizikuje da nanese strašnu štetu civilima i da ne reši problem” sprečavanja Hamasa da ponovo upravlja Gazom.

SAD, glavni izraelski dobavljač oružja, u više navrata su upozoravale Izrael protiv kopnene ofanzive u punom obimu na Rafu, ali su Izraelske odbrambene snage nastavile sa ofanzivom.

Oko 300.000 od 1,3 miliona Palestinaca koji su pre nekoliko meseci pobegli u južnu Gazu po naređenju izraelske vojske da se sklone od napada na Hamasove militante u severnoj Gazi, sada je dobilo naređenje da se ponovo sele, ovog puta severozapadno od Rafe, u oblast duž obale Sredozemnog mora u Gazi.

Palestinske vlasti procenjuju da je od 7. oktobra u Pojasu Gaze u izraelskim napadima ubijeno više od 35.000 ljudi.

indeksonline.rs/Tanjug