Naslovna Bez reklama Bitan zadatak: Kako odabrati pravu paletu boja za vaš dom?

Bitan zadatak: Kako odabrati pravu paletu boja za vaš dom?

Nije tajna da enterijer vašeg doma može imati veliki uticaj na to kako se osećate. Iako, s vremena na vreme, neki izbori u enterijeru mogu biti prilično upitni, istina je da je dom najmirniji u onim momentima kada odražava vašu ličnost. Tokom unutrašnjeg uređenja vašeg doma, možete se susresti sa velikim izazovima, koji mogu varirati od odabira nameštaja pa sve do izbora pravih boja iz palete koje će se na najbolji način uklopiti u vaš enterijer. Možda ste vi od onih koji radije biraju mirnije boje, preferiraju mirne i nežne nijanse bež, ili, sa druge strane uživate u jarkim bojama, kao što je jarka ciklama boja ili živahne nijanse plave, traženje prave nijanse za vaš dom je kao slagalica koju ne možete nikada da dovršite.

Naravno, to je vaš dom, i ne postoji jedan i pravi odgovor na ovo pitanje, ali, postoji vodič koji vam može pomoći u procesu biranja. Postoji nekoliko trikova koje možete primeniti u ovom procesu koji će biti u potpunosti jedinstveni za vas. Bez obzira da li želite da pronađete pravu boju ili da napravite zanimljivu dekoraciju oko kauča, evo nekoliko saveta koji vam mogu pomoći u odabiru prave boje.

Pronađi inspiraciju

Pre nego što uplovite u avanturu reorganizacije i renoviranja, traženje prave inspiracije treba uvijek da bude vaš prvi prioritet. Vi najbolje znate odakle inspiracija dolazi kada ste vi u pitanju. Priroda, magazini, Pinterest ili pronalaženje inspiracije koja se podudara sa onim što želite da postignete u prostoru. Ovaj kriterijum je naročito bitan kada je biranje boja za vaš prostor u pitanju. Ovo vam može pomoći da stvorite sliku kako to različite boje izgledaju drugačije u različitim prostorima i da izaberete kombinacije boja koje će vam se najviše dopasti.

Razmišljajte izvan trendova

Uvek je dobar recept, kada su boje u pitanju, da svoju pažnju okrenete prema onim stvarima koje vi volite, koje vam pričinjavaju zadovoljstvo i da ostavite trendove po strani. S ovakvim pristupom, sve stvari oko vas ćete mnogo više voleti. U ovome će vam pomoći i jako interesantan pristup. Pre nego što napravite svoje konačne izbore, potrebno je da odgovorite na lična pitanja poput: Koje me boje najviše privlače? Koje boje preovladavaju u mom garderoberu? Koje su to vaše omiljene destinacije za putovanje? Bićete iznenađeni koliko odgovori na ovako jednostavna pitanja mogu da vam daju bolji uvid u trenutnu situaciju. Izbegavajući boje koje su trenutno u trendu i koje će vam se dopasti samo u trentuku, mnogo je pametnija solucija da sebi uštedite vreme i novac i okružite sebe vašim omiljenim nijansama.

Obratite pažnju na osvetljenje

Pre nego što odaberete idealnu boju za svoj prostor, a naročito pre bojenja, neophodno je da obratite posebnu pažnju na osvetljenje. Boje mogu značajno da promene svoj izgled u zavisnosti od svetlosti u određenom prostoru. Jedan od primera ovakve promene jeste teget plava boja, koja u sobi sa nekoliko prozora izgleda mnogo drugačijem nego u sobi u kojoj je ograničena količina svetlosti. Stoga, oceniti da li soba dobija dovoljno prirodne svetlosti, ili ne dobija uopšte, i da li svetlost koja ulazi u sobu ima plavi ili žuti ton, krucijalan je korak pri odabiru palete boja.

Testirajte vaše boje

Budimo iskreni, biranje odgovarajuće boje za vaš životni prostor može probuditi u vama nervozu i biti prilično napeto iskustvo. Šta ako vam se u početku dopadne određena boja, odaberete je i odmah zažalite? Postoji i mogućnost da određena boja ne izgleda onako kako ste je u početku zamislili. Šta ako se probudite jednog dana i u potpunosti mrzite sve boje koje vas okružuju? U cilju uštede vremena, predlažemo vam novu strategiju. Pronađite boju koja vam se dopada, stavite uzorke te boje na zid i ostavite je tako dan ili dva. Nakon tog perioda, moći ćete da formirate svoje mišljenje kada je idealna boje zidova u vašem stanu u pitanju.

Kohezija je ključ

Biranje palete boja za vaš dom vam nudi dve opcije, da se posvetite bojama koje istinski volite ili da menjate boje u zavisnosti od sobe. Preporučljivo je, naročito početnicima, da koriste od tri do pet boja za svoj prostor ili čak i manje od toga. Ono što želite da izbegnete jeste da vaš dom izgleda kao bojanka. Vaš cilj ovde jeste da imate kontinuitet i da ne osjećate nagle prelaze u bojama kada idete iz jedne sobe u drugu. Stoga, potrebno je da se potrudite da napravite jedinstvo u prostoru.

Počnite sa krem i neutralnim tonovima

Postoji razlog zbog kojeg dizajneri unutrašnjeg prostora preferiraju neutralne tonove – jer su mogućnosti u uređenju prostora neograničene. Krem i bele nijanse se uvek slažu i idealna su kombinacija za vaš prostor. Ovakav odabir palete boja stavlja vas u poziciju da izaberete svoj nameštaj, osvetljenje i dekoracije mnogo jednostavnije. Nebitno da li želite da u svoj prostor uvrstite jednu efektnu stolicu ili lampu kao centralni komad u vašem prostoru. Neutralne nijanse i jednostavna baza vam omogućavaju da izgradite identitet u vašem domu bez da skrene pažnju sa vašeg nameštaja.

Biranje boje za vaš stan može da bude izazov i iskustvo koje ćete dugo pamtiti. Al kada su ovakve teme po sredi, bitno je da ne paničite i da uzmete onoliko vremena koliko vam treba. Uostalom, najbitnije je da se vi u svom domu osećate prijatno, stoga, uklapajući vaše omiljene boje nije tema za odbacivanje.

Exit mobile version