BEOGRAD – Predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić izjavila je danas da je državna poseta predsednika Kine Si Đinpinga Srbiji istorijska i da je njome ukazana velika čast i priznanje našoj zemlji.

“Mi imamo trenutno istorijski najbolje odnose sa Narodnom Republikom Kinom koji simbolizuju naše čelično prijateljstvo, ali očigledno i još mnogo stvari koje su pred nama u bilateralnoj saradnji između Kine i Srbije, što će biti pokazano u naredna dva dana”, rekla je ona.

Brnabićeva je istakla za Televiziju Hepi da je Kina globalna supersila odnosno ekonomija broj dva trenutno u svetu i da ubrzano raste, kao i da, bez ikakve sumnje, uskoro postaje ekonomija broj jedan, odnosno najvažnija i najveća svetska ekonomija.

Prema njenim rečima, Kina je i politička, ali i tehnološka supersila i zato je Srbija počastvovana što će predsednik te zemlje, u okviru svoje evropske turneje, pored Francuske i Mađarske, posetiti i našu zemlju.

Brnabićeva je naglasila i da Kina kao politička supersila poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Srbije,

“Brani i štiti naše interese u Savetu bezbednosti UN i za njih je Kosovo i Metohija autonomna pokrajina u okviru Srbije. Oni time takođe štite i međunarodno pravo i pravni poredak i predvidivost u svetu, tako da je Kina jedna od tih političkih supersila koje u stvari promovišu mir, stabilnost, predvidivost, kao i poštovanje međunarodnog prava i povelje UN”, navela je Brnabićeva.

Komentarišući negativne ocene pojedinih medija o poseti kineskog predsednika i saradnji Srbije i Kine, istakla je da su ti tonovi pojedinih medija gori od svih zapadnih medija zajedno.

Ona je, osvrćući se na izjavu potpredsednika Stranke slobode i pravde Dušana Nikezića, prema kojoj poseta kineskog predsednika neće doneti Srbiji ni jednu novu investiciju i novi posao za srpsku privredu, već samo nova zaduženja, rekla da su u njegovo vreme posete ovakvog ranga bile retke, da je Srbija u to vreme izgubila oko 500.000 radnih mesta i da je tada bila prisutna rasprodaja državnih i nacionalnih resursa.

Prema rečima Brnabićeve, Srbija u to vreme nije imala skoro nikakve odnose sa Kinom, dok je ta zemlja danas najveći pojedinačni strani direktni investitor u Srbiji.

“Poslednje tri godine Kina je najveći pojedinačni strani investitor u Srbiji. Prošle godine ona je investirala u Srbiju 1,370 milijardi evra, što je skoro jedna trećina od ukupnih stranih investicija koje su ušle u Srbiju 2023. Ja razumem da Dušan Nikezić to ne može da pojmi, zato što u njihovo vreme mi nismo imali tolike investicije ukupno u toku jedne godine. Nismo dolazili ni blizu”, rekla je ona.

Komentarišući tvrdnje da je Srbija zadužena 18 milijardi evra od Kine i da je u poslednjih 12 godina vlast “praktično poklonila” najveće srpske industrijske komplekse, odnosno najveća nalazišta bakra i zlata, kao i da Srbija uzima kredite od Kine, rekla da kredite od Kine uzima i Amerika i države članice EU.

“Kina je jedan od najvećih, ako ne i najveći zajmodavac. Oni su prilično povoljni i izuzetno efikasni u obradi kredita, tako da su oni za Srbiju uvek izuzetno dobri”, rekla je ona i naglasila da su krediti koje smo uzimali od Kine investicioni i da nisu davani u potrošnju
nego u ulaganja.

Brnabićeva je dodala i da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić još 2014. godine
prepoznao da je Kina zemlja koja će biti ubrzo vodeća ekonomija sveta i koja je nama izuzetno važna, i da smo zahvaljujući tome pre dve godine, nakon pauze od 22 godine, otvorili i direktnu avio-liniju između Srbije i Kine.

“Naš izvoz u Kinu, zahvaljujući svemu što smo uradili i koliko smo radili da uspostavimo te privredne veze, prešao je milijardu dolara godišnje. Prošle godine naš izvoz u Kinu je bio 1,23 milijarde dolara, što je rekord, pa sad vi vidite koliko to partnerstvo nije u obostranom interesu”, istakla je Brnabićeva.

indeksonline.rs/Tanjug