Naslovna srbija Beograd Carinski službenici zaplenili firmiranu garderobu, obuću, luksuzne tašne…

Carinski službenici zaplenili firmiranu garderobu, obuću, luksuzne tašne…

FOTO TANJUG/ MINISTARSTVO FINANSIJA/ UPRAVA CARINA/ bg

BEOGRAD – Carinski službenici su u saradnji sa policijom, na graničnim prelazima Batrovci, Vrška čuka, Horgoš i Preševo sprečili nekoliko pokušaja krijumčarenja i zaplenili firmiranu garderobu i obuću, luksuzne tašne, tehničku robu i tepihe, ukupne vrednosti veće od 140.000 evra, saopštila je danas Uprava carina.

Kako se navodi u saopštenju, to se dogodilo 14. i 15. maja.

Prilikom kontrole autobusa koji je saobraćao iz Ciriha ka Ćupriji, na graničnom prelazu Batrovci je 15 maja zaplenjena različita originalna garderoba i obuća, čija je vrednost procenjena na gotovo 37.000 evra.

Putnik koji se prijavio kao vlasnik tri torbe, carinicima je prethodno rekao da se u njima nalaze samo polovne stvari.

Međutim, u njima je pronađeno preko 60 novih muških i ženskih jakni, 12 skijaških pantalona, 11 kompleta trenerki i 27 pari obuće, čija je vrednost utvrđena na osnovu originalnih etiketa sa oznakom proizvođača i cenom.

Luksuzna roba vredna preko 80.000 evra zaplenjena je dan ranije na izlazu graničnog prelaza Vrška čuka, u automobilu, kojim je ka Rumuniji putovao jedan strani državljanin.

Iako je carinskim službenicima rekao da nema ništa da prijavi, tokom detaljne kontrole,
u koferima putnika je otkrivena neprijavljena roba svetski poznatih robnih marki.

Istog dana, na ulazu graničnog prelaza Horgoš, tokom kontrole kombija kojim je na relaciji Nemačka – Makedonija putovao samo vozač, pronađena je velika količina nove tehničke robe ispod kofera i torbi sa ličnim prtljagom.

Do okončanja postupka pokrenutog protiv putnika pred nadležnim sudom, privremeno je zadržano preko 200 originalno upakovanih artikala različitih robnih marki: grejača prostora, unutrašnjih kamera, mini klima, muških i ženskih smart-fitnes satova, bežičnih slušalica, tablet računara, led-projektora, aparata za oblikovanje kose, pa čak i jedan dron sa kamerom, čija je ukupna vrednost procenjena na skoro 17.000 evra.

Na graničnom prelazu Preševo carinici su se istog dana, susreli i sa neobičnim pokušajem krijumčarenja preko 200 tepiha u tovaru uredno prijavljene robe.

Naime, neprijavljeni tepisi su otkriveni kada je na red za kontrolu na ulazu u zemlju
pristigao kamion natovaren tekstilnom robom iz Turske.

Nakon istovara i sravnjivanja robe, utvrđeno je da postoji tzv. ”višak robe”, odnosno, da 239 tepiha, vrednih preko 6.000 evra, nije prijavljeno u pratećoj dokumentaciji, saopštila je Uprava carina.

indeksonline.rs/Tanjug

Exit mobile version