BEOGRAD – Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je danas da su po pitanju predloga rezolucije o Srebrenici UN prekršena tri principa – nije konsultovan srpski član predsednišva BiH, preskočen je Savet Bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN), kao i da su do sada odluke o takvim pitanjima uvek donošene konsenzusom koga trenutno u UN nema.

“Takva odluka dovodi do toga da će svaka zemlja moći da pojedinačno iznosi neke svoje probleme, svoje genocide, pod znacima navoda i da ćemo imati totalno rasulo u međunarodnom pravnom poretku”,rekao je Dačić za TV Prva.

Po pitanju prijema tzv. Kosova u Savet Evrope (SE), Dačić izražava bojazan da će međunarodna zajednica smisliti neko kompromisno rešenja, kako bi Priština na kraju ipak bila primljena u tu evropsku organizaciju iako nije formirala Zajednicu srpskih opština (ZSO) i dodaje da trenutno međunarodna zajednica vrši pritisak na premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija po tom pitanju.

“Postoji jedan pritisak na Kurtija, da napravi, kako oni to kažu slikovito koristeći termin koji ništa ne znači, ‘nepovratni korak ka formiranju ZSO’. A šta bi bio nepovratni korak? E, to je sada pitanje za milion dolara”, rekao je Dačić.

Dačić je dodao da bi, kako bi ispunila taj zahtev, Priština mogla da uputi statut ZSO tzv. kosovskom ustavnom sudu.

“Ja ne znam i šta je u tome veliki korak jer ustavni sud može da kaže kad sve prođe da
to ne prihvata. Znači ovde nema garancije da će neko da kaže ‘u redu, prihvatili smo statut pa idemo dalje'”, rekao je Dačić.

Dačić podseća da je potrebnan glas 31 evropske države kako bi Priština postala članica SE, da trenutno imaju “tesnu većinu” i da u slučaju da ukoliko Italija, Francuska i Nemačka budu imali neke rezerve uoči glasanja tzv. Kosovo ne bi imalo nikakve šanse.

Kada je u pitanju njegov naslednik na mestu ministra spoljnih poslova Marko Đurić, Dačić kaže da sa njim sarađuje duže od deset godina, da ga poznaje dobro i da je siguran da će biti uspešan na toj poziciji.

Govoreći o resoru Ministarstva unutrašnjih poslova koji će voditi u narednom periodu Dačić ističe, da razume dobro taj sektor jer potiče iz policijske porodice.

indeksonline.rs/Tanjug