PODGORICA – Atlas grupa saopštila je da su advokati Dražen Medojević i Marko Ivanović posetili danas predsednika te grupe Duška Kneževića u zatvoru u Spužu.
 Do ove posete je došlo nakon što je jedan od inostranih Knežević advokata, Tobi Kedman, rekao na konferenciji za novinare da mu je juče drugi put onemogućeno da se sretne sa svojim branjenikom u Spužu, iako je posetu prijavio Ministarstvu pravde.

 Duško Knežević je Crnoj Gori izručen iz Velike Britanije 30. aprila i od tada je u podgoričkom zatvoru sa obrazloženjem da postoji mogućnost njegovog bekstva.  

 On je juče kao građanin saslušan u Višem sudu u Podgorici, u prisustvu tužioca SDT-a, ali je, kao što je ranije najavio, odbio da svedoči o aferama “Ničija kuća”, “Prvi milion” i kastodi računu, povezanim sa bivšim predsednikom države i DPS Milom Đukanovićem, sve dok se nalazi u pritvoru.

 Advokat Marko Ivanović je nakon današnje posete Kneževiću preneo da je im je ispričao da u Viši sud odveden iz spuškog zatvora bez poziva i da mu je samo rečeno da mora odmah da se spremi da ide u sud na saslušanje, gde ga je čekao njegov branilac Medojević.

 Ivanović kaže da mu je kolega Medojević objasnio da je zbog hitnosti slučaja moralo tako da se reaguje, a da oni nisu imali drugog načina da ga obaveste.

 Tužiteljka Tanja Čolan Deletić je, kazao je, od Kneževića tražila da odgovori i u vezi povezanosti Mila Đukanovića sa kastodi računom.
 ”Knežević je odbio da se izjašnjava po tim pitanjima rekavši isto što je nedavno rekao medijima, da neće odgovarati na pitanja dok je u zatvoru u Spužu, a posebno ne kao svedok protiv drugih lica, jer ne želi da ponovo bude iskorišćen i zloupotrebljen, kao što je već bio politički iskorišćen za borbu protiv Mila Đukanovića i rušenje njegovog režima”, preneo je advokat Ivanović.

 Rekao je i da je Knežević na saslušanju rekao da će se voditi samo svojim interesima u vezi sa zaštitom uništene i povraćajem oduzete imovine, arbitraže i interesom preko hiljadu ljudi iz Atlas grupe, koji su ostali bez posla, tako da više kod njega ne postoji, kako on to kaže, “zavičajni romantizam”.

 Knežević je stava, kaže Ivanović, da glavni specijalni tužilac Vladimir Novović, ako žele da reše slučajeve najvećih afera u Crnoj Gori – “Koverta”, “Ničija kuća”, “Prvi milion”, kastodi računa – znaju kako da uspostave sa njim kontakt radi “dogovora i potencijalne saradnje s njegove strane”.

 Ivanović je rekao da je kolega Medojević sugerisao Kneževiću da mora imati čvrste garancije vezano za svoju bezbednost i uslove za ukidanje pritvora, kao i mogućnost obavljanja poslovnih aktivnosti koje se tiču Univerziteta, svoje poslovne grupacije i svoje imovine, te garancije da će mu se omogućiti aktivno učešće u potencijalnom arbitražnom postupku.

 ”Dakle, smatramo da je to način koji bi išao u pravcu stvaranja preduslova za pravo rešenje u konkretnom slučaju”, naveo je Ivanović, saopšteno je iz Atlas grupe.

Indeksonline/Tanjug