BEOGRAD – Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović izjavila je danas da je poražavajuće što je profesora u Bačkoj Palanci petukao učenik i da svi treba da se zapitamo šta možemo da uradimo da se takve stvari više ne dese.

Ona je za televiziju Prva kazala da nastavnik iz Bačke Palanke, koji je 26 godina svog profesionalnog života proveo u prosveti, koji ima petoro unučadi i koji se pripremao psihološki i kompletno zakonski za penziju, nikako nije zaslužio ovu vrstu degradacije.

“Poražavajuće je ovo što se dogodilo i zapravo kad govorimo o pravim autoritetima, o sistemu vrednosti, pre svega u generaciji mladih ljudi, adolescenata, onda svi moramo sebe da pitamo šta ja mogu da uradim da se neke stvari izmene”, rekla je Đukić Dejanović.

Ona je naglasila da osuđuje ponašanje “čoveka” koji ima 16 godina koji je pretukao profesora, dodajući da je on u kategoriji deteta sve do 18 godina.

“Ovaj dečak je očigledno kao tempirana bomba došao planirano u to odeljenje. Taj njegov postupak je prilično osmišljeno ponašanje. Da on uđe u razred, da prosto planira izazivanje nekog incidenta i na kraju da do tog incidenta dođe, to je već nešto što sigurno svi vrlo osuđujemo, međutim moramo da se zapitamo i kakva je bila reakcija ona istinska svih ostalih učenika”, kazala je ministarka.

Prema njenim rečima, ono što je pozitivno u celoj priči jeste to što su ostala deca prišla da pomognu svom profesoru, ukazala mu prvu pomoć.

“Jedino je pozitivno da su deca bila ta koja su prosto bila na strani onog koji ih uči, koji im šalje vaspitne i obrazovne poruke i ko nikako nije zaslužio da na taj način u učionici doživi ovo što je doživeo”, rekla je Đukić Dejanović.

Ona je naglasila i da merama prevencije nasilja koje moraju da se malo konkretizuju i iz takvih neprijatnih lekcija da se izvuku određene pouke.

indeksonline.rs/Tanjug