NOVI PAZAR – Nakon obilnih padavina praćenih gradom u Novom Pazaru, Štab za vanredne situacije večeras je proglasio vanrednu situaciju na teritoriji tog grada, rekao gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac.

Biševac je za Tanjug rekao da su povećani vodostaji reka Jošanice, Trnavice i Raške, a da se na par mesta voda izlila.

“Naročito je kritično kod Trnavice, a znamo da je prekinuto mnogo seoskih puteva, prema dojavama meštana”, rekao je on.

Dodao je da su angažovane sve mašine, javna komunalna preduzeća, privredni subjekti su na terenu, kako bi sve bilo saniramo i vraćeno u normalno stanje, a večeras će, kako je dodao, dežurne ekipe Štaba za vanredne situacije pratiti situaciju i kretanje vodostaja reka na teritoriji grada.

“Na pozive građana vatrogastva spasilačka jedinica je intervenisala 20-30 puta, a naša javna komunalna preduzeća su radila sa svojim mašinama, kao i drugi subjekti”, rekao je načelnik Odeljenja za vanredne situacije Ismail Dupljak za Tanjug.

On je istakao da je situacija bila teška i neizvesna.

“Sada je stala kiša, ulice su prohodne, ali veliku količinu vode nije mogla kanalizaciona mreža da primi, tako da je došlo do izlivanja velike količine vode”, naveo je Dupljak.

Dodaje da se voda sada povukla.

Prema njegovim rečima, večeras će biti organizovana dežurstva, a subjekti od posebnog značaja rasporediće se sa svojim građevinskim mašinama duž rečnih obala, pratiće situaciju i intervenisaće.

“Da ponovim da je cela teritorija grada zahvaćena, da jednostavno ne može da se stigne na sva mesta, ali uradili smo sve ono što je trebalo, pa nije bilo ugrožavanja ljudi”, rekao je Dupljak.

Naveo je da su na nekoliko lokacija vatrogasci izvukli građane u mestu Jerka, gde je sada sve pod kontrolom.