ANKARA – Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan pozvao je danas, nakon što je palestinski Hamas prihvatio dogovor o primirju, sve strane, a posebno Zapad, da “izvrše neophodni pritisak na Izrael” kako bi se postigao prekid vatre.

Erdogan je posle telefonskog razgovora sa liderom Hamasa Ismailom Hanijeom naglasio da je pozitivno to što je ta grupa prihvatila dogovor o primirju i dodao da Izrael takođe morada učini korak ka postizanju trajnog primirja.

“Tokom razgovora, u kojem sam istakao da smatram pozitivnim to što je Hamas doneo odluku na sugestiju Turske, naglasio sam da i Izrael takođe mora da učini korak u cilju postizanja trajnog prekida vatre”, objavio je Erdogan na društvenoj mreži Iks.

Hamas je ranije danas saopštio da je prihvatio predlog o prekidu vatre u Gazi koji su predložili Egipat i Katar.

Ta palestinska militantna grupa je u saopštenju navela da je njen šef Ismail Hanije obavestio premijera Katara Muhameda Bin Abdulrahmana Bin Džasima Al Tanija i šefa egipatske obaveštajne službe Abasa Kamela da prihvata njihov predlog.

Ubrzo nakon saopštenja Hamasa, Tajms of Izrael preneo je izjave neimenovanih izraelskih zvaničnika, koji su poručili da se na saopštenje Hamasa ne uzima u obzir, pošto predlog na koji je Hamas pristao ne podrazumeva uslove na koje je pristao izrael.

Neimenovani izraelski zvaničnik rekao je za Rojters da se čini da je saopštenje Hamasa “lukavstvo osmišljeno da Izrael ispadne strana koja odbija dogovor”, i dodao da je primirje na koje je Hamas pristao “ublažena” verzija egipatskog predloga koji je uključivao “dalekosežne” zaključke koje Izrael nije mogao da prihvati.

Saopštenje Hamasa da prihvata prekid vatre objavljeno je ubrzo nakon razgovora predsednika SAD Džozefa Bajdena i izraelskog premijera Benjamina Netanijahua.

Značajan deo razgovora Bajdena i Netanijahua bio je posvećen naporima da se postigne dogovor o primirju, koji bi uključivao oslobađanje izraelskih talaca.

indeksonline.rs/Tanjug