Novi magistralni put koji će povezati sela Rasno i Baćicu na Pešteri biće izgrađen po najsavremenijim standardima. Njegova širina biće šest metara, sa najnovijim sistemom za odvodnjavanje i kanalima. Na ovaj način biće izgrađena mreža puteva koja će povezati Sjenicu i Tutin, a pešterskom kraju omogućiti ubrzan razvoj. Ekipe novopazarskog preduzeća koje uveliko rade na izgradnji pešterskih puteva danas su obišli Rasim Ljajić, direktor Puteva Srbije Zoran Drobnjak i direktor AD Novi Pazar put Aleksandar Grbović.

Rasim Ljajić kazao je da je od 2019. do 2023. godine na području Novog Pazar, Sjenice i Tutina izgrađeno 199 kilometara državnih, odnosno regionalnih, i 136 kilometara lokalnih puteva. Oko 95 miliona evra ukupna je vrednost tih radova, ne računajući izgradnju mostova, sanaciju klizišta na području pomenute tri opštine, objašnjava Ljajić. To će, naglašava, dati novi impuls razvoju Pešteri, i omogućiti bolje uslove za život.

Situacija na Pešteri se drastično menja, kazao je Ljajić i dodao da je taj kraj u potpunosti oživeo, u najvećoj meri zahvaljujući dijaspori koja se vraća i ulaže.

Da je veliki i važan posao u pitanju potvrdio je i direktor JP ”Putevi Srbije” Zoran Drobnjak. On i Ljajić danas su obišli radove na izgradnji puteva na Pešterskoj visoravni.

Podsetio je da je u povezivanje Sjenice i Tutina, odnosno u putnu infratsrukturu, uloženo šest miliona evra i to nije konačan iznos, objašnjava Drobnjak.

Rok za završetak radova je kraj septembra, no iz novopazarskog Preduzeća za puteve obećavaju i ranije.

Ekipe novopazarskog preduzeća za puteve trenutno rade u selu Rasno koje će asfaltom spojiti sa Baćicom u dužini od šest kilometara i 750 metara objašnjava šef gradilišta Semir Mujagić.

Podsetimo, ovi važni projekti, koji za cilj imaju revitalizaciju i infrasturkturni razvoj na teritoriji sjeničke i tutinske opštine, obuhvataju rekonstrukciju putnog pravca Tutin – Mehov krš, izgradnju puta Tutin – Vuča prema granici sa Crnom Gorom, kao i asfaltiranje puta Baćica – Rasno u dužini od šest kilometara.

Investicije su dogovorene na sastanku početkom nedelje između predsednika SDP-a Srbije Rasima Ljajića, predsednika Srbije Aleksandra Vučića, direktora JP “Putevi Srbije” Zorana Drobnjaka i direktora preduzeća ”Novi Pazar put” Aleksandra Grbovića.

Ljajić je tom prilikom najavio da za tri godine na Pešteri neće biti neasfaltiranih puteva.