BEOGRAD – Kineski predsednik Si Đinping doputovao je u sredu oko 21.40 časova u Beograd, a na aerodromu “Nikola Tesla” dočekao ga je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Ceremonija svečanog dočeka kineskog predsednika Si Đinpinga planirana je za danas ispred Palate Srbija, posle čega će uslediti sastanak predsednika Vučića i Sija.

Pre njihovih zvaničnih izjava za medije biće održan plenarni sastanak delegacija predvođen predsednikom Vučićem i predsednikom Sijem.

Kineskog predsednika, u čijoj pratnji je i njegova supruga Peng Lijuan, dočekali su i supruga predsednika Vučića, Tamara Vučić, predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević, predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić, ministar spoljnih poslova Marko Đurić, kao i bivši predsednik Srbije Tomislav Nikolić sa suprugom Dragicom.

U delegaciji su i ambasadorka Srbije u Kini Maja Stefanović, kao i ambasador Kine u Srbiji Li Ming, sa suprugom Lu Fangcing.

Avion kineskog predsednika su do aerodroma kroz naš vazdušni prostor dopratili srpski lovci MiG-29, a na beogradskom aerodromu je u njegovu čast postrojena garda Vojske Srbije.

U čast kineskog predsednika KUD “Kolo” izvešće dve numere, “Igrale se delije” i “Moravac”.

Na ulicama Beograda vijore se zastave Kine i Srbije.

Postavljeni su i bilbordi sa natpisom na srpskom i kineskom jeziku: Dobro došli poštovani kineski prijatelji, a duž auto-puta bandere su okićene zastavicama dve države.

Si Đinpingova delegacija broji oko 400 članova, a njegov boravak u Srbiji obezbeđuje oko 3.400 policajaca.

Predsednik Vučić izjavio je ranije da je poseta predsednika Kine Si Đinpinga ogromna čast, odgovornost i obaveza i velika šansa za Srbiju i naglasio da je saradnja sa Kinom Srbiji donela mnogo, a da jedan od sporazuma, potpisan u oktobru u Pekingu – Sporazum o slobodnoj trgovini stupa na snagu 1. jula.

Si je poslednji put bio u Srbiji 2016, što je bila prva poseta predsednika Kine Srbiji nakon 32 godine i tom prilikom je potpisana Deklaracija o strateškom partnerstvu.

Vučić se sa Sijem sastao u oktobru prošle godine u Pekingu, tokom trećeg foruma “Pojas i put”, kada je potpisano 18 sporazuma, uključujući i sporazum o slobodnoj trgovini Srbije i Kine, koji bi uskoro trebalo da stupi na snagu.

Ovo je prva poseta predsednika Sija Evropi u poslednjih pet godina.

On je petodnevnu turneju počeo posetom Francuskoj 5. maja, a posle Beograda očekuje ga
poseta Budimpešti.

indeksonline.rs/Tanjug