Naslovna PLANETA Evropa Makron ponovo nije isključio mogućnost slanja trupa u Ukrajinu

Makron ponovo nije isključio mogućnost slanja trupa u Ukrajinu

PARIZ – Predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio je u intervjuu za Ekonomist da ne isključuje mogućnost slanja trupa u Ukrajinu ako Rusija “probije linije fronta” i ako Kijev to zatraži od Pariza, prenosi portal BFMTV.

“Kad bi Rusi probili linije fronta i da postoji ukrajinski zahtev – što danas nije slučaj – bilo bi legitimno da se postavi to pitanje”, rekao je Makron.

Makron je već u februaru izneo mogućnost slanja zapadnih trupa na ukrajinsko tlo, podseća BFM.

“Kao što sam rekao, ništa ne isključujem jer je sa druge strane neko ko ništa ne isključuje. Bez sumnje smo previše bili sumnjičavi kada smo definisali granice našeg delovanja”, rekao je francuski predsednik.

Makron je rekao da bi “a priori odbacivanje” mogućnosti slanja trupa značilo da da “nisu izvučene pouke iz dve poslednje godine”, jer su u leto 2022. godine bile protiv slanja tenkova, raketa dugog dometa i aviona, a sada sve to isporučuju Ukrajini.

“Imam jasan strateški zadatak: Rusija ne sme da pobedi u Ukrajini. Ako Rusija pobedi u
Ukrajini, neće biti bezbednosti u Evropi”, dodao je on.

“Ko može da tvrdi da će se Rusija tu zaustaviti? Koja sigurnost je za druge susedne zemlje, Moldaviju, Rumuniju, Poljsku, Litvaniju i toliko drugih? A zatim, koja je to kredibilnost za Evropljane koji bi potrošili milijarde, rekli da je u pitanju opstanak kontinenta a ne bi omogućili sredstva da se Rusija stopira? Tako da da, ne treba ništa da isključimo”, istakao je Makron.

indeksonline.rs/Tanjug

Exit mobile version