Grac, Austrija – Austrijske vlasti su šokirane nakon hapšenja četrnaestogodišnje devojčice poreklom iz Crne Gore, koja je navodno planirala izvesti napad u Gracu. Prema izjavama istražitelja, tokom pretresa kuće osumnjičene devojčice pronađeno je oružje i zastrašujući materijal, uključujući fotografije i video-snimke odrubljivanja glava.

Devojčica, čije ime nije objavljeno zbog njenog maloletničkog statusa, navodno je imala jedan cilj – ubiti sve one koje smatra nevernicima.

“Pronađeni dokazi ukazuju na to da je devojčica već bila opremljena oružjem, uključujući sekiru i nož, te je nabavljala odeću kako bi nasumično napadala ljude u Gracu”, izjavio je portparol austrijske policije Fric Grunding.

Prema navodima istražitelja, devojčica je slala slike svojih planova putem aplikacije Telegram svojim istomišljenicima. Napad je navodno bio usmeren ka onima koje je smatrala nevernicima, s planom da nasumično napada ljude obučene u crno i da pobije što više žrtava.

Iako tačan datum napada nije bio poznat, policija je izjavila da su sigurni da bi do napada došlo.

“Pretpostavljamo da je ovo bilo neizbežno”, dodao je Grunding.

Devojčica je rođena u Crnoj Gori, ali trenutno živi u Gracu, iako još uvek nema austrijsko državljanstvo.

Nalog za pretres kuće devojčice izdat je po nalogu javnog tužioca u Gracu, a tokom pretresa pronađeno je oružje i odeća, nakon čega je devojčica uhapšena.

Tokom ispitivanja, devojčica nije priznala svoje planove, a prisustvovali su joj i njeni roditelji koji navodno nisu bili upoznati s njenim strašnim namerama.

Očekuje se da će istraga ovog slučaja pružiti više informacija o motivima i planovima ove neobične situacije, koja je šokirala zajednicu Graca i celu Austriju.

Indeksonline / I.D