BEOGRAD – Memorijalna 25. jedriličarska regata “Zoran Radosavljević” održana je ovog vikenda na regatnim poljima na reci Savi i u Bežanijskom zimovniku u Beogradu, uz podršku Ministarstva odbrane i Vojske Srbije

Već tradicionalno, ova manifestacija organizuje se u čast pasioniranog jedriličara, majora pilota Zorana Radosavljevića, pripadnika elitne 127. lovačke avijacijske eskadrile Ratnog vazduhoplovstva i PVO Vojske Jugoslavije, koji je herojski poginuo braneći otadžbinu tokom NATO agresije 1999. godine, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Smotra jedriličara okupila je brojne takmičare, članove Jedriličarskog saveza Srbije, kao i mnoge prijatelje koji čuvaju uspomene na Zorana Radosavljevića.

U Bežanijskom zimovniku takmičili su se najmlađi jedriličari – do 14 godina u klasi “optimist”, dok su se na reci Savi, na potezu od Ade Međice do Novog železničkog mosta, takmičili iskusniji jedriličari u klasama ILCA4, ILCA6, “mikro” i “krstaš”.

Pobednik ovogodišnje “Zokijeve regate” u klasi “optimist” je Veljko Simonović iz NK “Palilula”.

U klasi “krstaš”, tokom jučerašnjeg dela takmičenja, pobedu je odneo Miloš Dobrosavljević iz JK “Ada”, dok je u klasi “mikro” prvo mesto pripalo Tihomiru Zakiću iz AJK “Beograd”.

U klasi ILCA4 pobedu je odnela Mina Zei iz AJK “Beograd”, a u klasi ILCA6 prvo mesto pripalo je Relji Milovanoviću iz JK “Gemaks”.

Snežana Radosavljević Mažibrada, sestra pilota i jedriličara, majora Zorana Radosavljevića, naglasila je značaj organizovanja ove regate kao jednog od najlepših načina na koji mogu da ga se sećaju, jer manifestaciju odlikuje pozitivna energija i posebno činjenica da su “optimisti” koji su ranijih godina jedrili kao sedmogodišnjaci sada odrasli i jedre u višim kategorijama.

“Ova regata istrajava već dve i po decenije postajući tradicionalna manifestacija i nastavićemo da je organizujemo. Zahvaljujem svim učesnicima, jedriličarima, koji u Zoranovu čast iz cele zemlje svake godine u Beograd donesu tu fenomenalnu energiju”, rekla je Radosavljević Mažibrada.

Među učesnicima je Aleksandar Jovanović, koji ističe da mu je izuzetna čast što je danas, 15. put, jedrio na “Zokijevoj regati”, posvećenoj čoveku koji je spajao svoje ljubavi prema otadžbini i prema jedrenju i time simbolično povezivao dva roda vojske – rečne jedinice i vazduhoplovstvo.

“Osećaj jedrenja na “Zokijevoj regati” je iznad svakog drugog doživljaja i plovidbe na bilo kojoj drugoj regati jer znamo u čije ime i zbog čega jedrimo. Ovo je rekreativna i memorijalna regata, ali uvek se pokaže i sportski duh”, naglasio je Jovanović koji je višestruki prvak ovog memorijalnog takmičenja.

Prva “Zokijeva regata” održana je na crnogorskom primorju u Herceg Novom 1999. godine, na inicijativu prijatelja majora Zorana Radosavljevića, koji su sa njim delili strast prema jedrenju.

Od 2007. godine regata se održava u Beogradu.

indeksonline.rs/Tanjug