BEOGRAD – Učenici osmog razreda polagaće malu maturu 17, 18. i 19. juna u matičnim osnovnim školama, a u Ministarstvu prosvete navode da se pripreme odvijaju nesmetano, kao i u roku.

Rečeno je Tanjugu u Ministarstvu da će prvog dana, u ponedeljak 17. juna osmaci raditi test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, dan kasnije, 18. juna rešavaće test iz matematike, dok će u sredu 19. juna polagati predmet po izboru.

“U ovom trenutku osmaci se polako približavaju kraju nastavne godine, u školama se realizuje podrška učenicima u cilju postizanja boljih rezultata”, navelo je Ministarstvo.

Objašnjavaju da testovi sadrže zadatke kojima se proverava ostvarenost obrazovnih standarda definisanih na tri nivoa – osnovnom, srednjem i naprednom nivou.

Takođe, pripremljeno je i detaljno stručno uputstvo o sprovođenju završnog ispita za sve učesnike, uključujući i učenike i roditelje.

“Testovi za polaganje završnog ispita su pripremljeni, odštampani, upakovani u sigurnosne kese i posebne kutije sa zatvornicama. Oni su spremni za distribuciju koja je po posebnom rasporedu”, potvrdilo je Ministarstvo.

Od prošle godine, novina je što đaci umesto kombinovanog testa polažu predmet po izboru, a mogli su da se opredele između biologije, istorije, geografije, fizike i hemije.

“Prvo izjašnjavanje učenika, kada je odabir predmeta u pitanju, bilo je u decembru. Učenicima smo omogućili da i nakon završetka probnog ispita promene predmet”, navelo je Ministarstvo.

Prema ranijim podacima Ministarstva prosvete, u ovoj školskoj godini najveći broj učenika opredelio se da polaže geografiju 26.794 (41,26 odsto), zatim biologiju 23.546 (36,26 procenata), istoriju 6.034 (9,29 odsto), hemiju 4.393 (6,76 odsto) i fiziku 4.176 (6,43 odsto).

U Ministarstvu kažu da se završni ispit sprovodi u isto vreme na čitavoj teritoriji Srbije u trajanju od tri dana.

“Ispit počinje tačno u 9, a traje do 11 sati. Ukoliko je ispit počeo sa zakašnjenjem, vreme ispita se produžava tako da izrada testa traje 120 minuta. Učenici ne smeju napuštati prostoriju u kojoj se polaže ispit prvih 45 minuta ispita, kao ni poslednjih 15 minuta”, poručili su oni.

U Ministarstvu ističu da na završnom ispitu nije dozvoljeno korišćenje mobilnih telefona, pametnih satova, kalkulatora, beležaka, papira, niti drugih materijala koji ne spadaju u propisan pribor za ispit.

Kako se navodi, u srednjim školama ima dovoljan broj mesta za sve učenike, a kao glavne uloge završnog ispita navode sertifikaciju, selekciju i evaluaciju.

“Sertifikacija je izdavanje diploma ili sertifikata kojima se potvrđuje da je kandidat sa uspehom završio neki vid obrazovanja ili obuke. Selekcija, izbor kandidata kojima će se omogućiti pohađanje nekog vida obrazovanja ili obuke, posebno u slučajevima kada ima više kandidata nego raspoloživih kapaciteta, kao i evaluacija, odnosno, utvrđivanje nivoa postignuća pojedinaca, škole, dela ili celog sistema”, dodali su oni.

Ministarstvo prosvete svim učenicima i ostalim učesnicima u procesu realizacije završnog ispita poručuje da je važno da veruju u sebe, te tako i uspeh neće izostati.

Indeksonline/Tanjug