BEOGRAD – Danas je u blizu 200 zdravstvenih ustanova širom Srbije ukupno 22.660 građana obavilo preventivne preglede, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

Ministarstvo zdravlja obnovilo je posle dve godine veoma uspešnu i prepoznatljivu akciju besplatnih preventivnih pregleda, koje je inicijalno organizovana u cilju prevencije i rane dijagnostike bolesti, ali i obnavljanja poverenja izmedju medicinskih radnika i pacijenata.

Visok odziv građana na besplatne preventivne preglede najbolja je potvrda povećanja javne svesti o značaju prevencije kao osnove očuvanja zdravlja u našem društvu, što, kako se navodi, akciju Ministarstva zdravlja čini u potpunosti uspešnom.

Ministarstvo zdravlja ovom prilikom podseća i poziva gradjane da redovno odlaze kod lekara, a ne samo kad ih nešto zaboli, jer otkrivanjem na vreme potencijalnih oboljenja mogućnost izlečenja je daleko veća.

“Zato i organizujemo ponovo besplatne preventivne preglede, jer hoćemo da čujemo građane, hoćemo u jednoj opuštenoj atmosferi da razgovaramo s njima, da ih saslušamo, vidimo koje su njihove zamerke, koje su ideje, kako da učinimo sistem boljim, koji će odgovarati I njima I našim zdravstvenim radnicima”, istakao je ministar Lončar.

Ono što je posebno važno, da je tokom današnjih pregleda kod više desetina građana otkriven određeni zdravstveni nedostatak za koji do danas nisu znali i koji će već u narednom period uz preciznu dijagnostiku moći na vreme da počnu da leče. Posebno se istakao slučaj sedamdesetrogodišnjaka kome je tokom preventivnog pregleda u KBC Bežanijska Kosa otkrivena ogromna stomačna aneurizma, koja je bila pred pucanjem, te je odmah upućen u Urgentni centar UKCS na dalje hirurško zbrinjavanje.

Ministarstvo zdravlja još jednom, uz zahvalnost građanima na velikom odzivu i podršci akciji, posebnu zahvalnost iskazuje svim zdravstvenim radnicima na uloženom trudu i posvećenosti.

Svi zainteresovani građani, sa ili bez zdravstvenog osiguranja, mogli su danas od 7 do 17 časova, bez zakazivanja i uputa, da izmere krvni pristisak, urade EKG i ultrazvučni pregled abdomena, provere nivo šećera u krvi i kompletnu krvnu sliku u laboratorijama.