Novi Pazar domačin je 20. Međunarodne naučno stručne konferencije ”Urbanizam i održivi razvoj”. Od danas do 11. maja u Novom Pazaru na teme ’’Održivi grad budućnosti’’, ’’Iskustva u primeni Zakona o planiranju i izgradnji’’, te ’’Katastar nepokretnosti za 21. Vek’’ stručna mišljenja, analize i rezultate razmeniće najveći stručnjaci u toj oblasti iz čitavog regiona.
Da su urbanizam i održivi razvoj veoma značajne komponente razvoja zemlje i lokalne samouprave, potvrdio je danas i gradonačelnik Noovg Pazara Nihat Biševac.

On je otvarajući ovaj važan skup kazao da se Novi Pazar se zadnjih decenija ubrzano razvija pa je ovo prilika da se tokom konferencije čuju iskustva, stručna mišljenja, naučni dokazi i preporuke od stručnjaka koji su, rekao je, veoma bitni za razvoj Novog Pazara.

Gradonačelnik Biševac je čestitao organizatorima i jubilej, s obzirom da se konferencija održava po 20. put. A nakon što je gradonačelnik Biševac i zvanično otvorio Međunarodnu naučno stručnu konferenciju ”Urbanizam i održivi razvoj” održana su i prva predavanja.

Tokom tri dana učesnici konferencije baviće se temama urbanističkih iskustava u godini primene Zakona o planiranju i izgradnji, održivim gradovima budućnosti, potrebnim i poželjnim oblicima i parametrima u urbanističkim planovima, katarstrom nepokretnosti za 21. vek, te ulogom profesionalnih korisnika u državnom sistemu upravljanja nepokretnostima.

Skup organizuje Udruženje urbanista Srbije, pod pokroviteljstvom Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, uz podršku Inženjerske komore Srbije i Grada Novog Pazara.