Savet za bezbednost saobraćaja grada Novog Pazara i republička Agencija za bezbednost saobraćaja urediće četiri zone škola na teritoriji grada. Reč je o zonama u okviru osnovnih škola, i to „Stefan Nemanja“, „Halifa bin Zajed al Nahjan, „Meša Selimović i „Ćamil Sijarić“, saopšteno je nakon sednice Saveta za bezbednost saobraćaja grada Novog Pazara.

„U saradnji sa Aagencijom za bezbednost saobraćaja u realizujemo projekat. Dosta smo u zonama ovih škola u pogledu brzbednosti dece i do sada uradili, a ovaj će projekat zaokružiti priču. Reč je o četiri škole od kojih se dve nalaze na državnim putevima i saobraćaj je izuzetno frekventan a nastavu u njima pohađa mnogo dece“ rekao je Damir Ramčić, član Saveta za bezbednost saobraćaja grada Novog Pazara.

Zona škole oko OŠ „Stefan Nemanja“ biće proširena ka naselju Parice, oko same škole i prema ulici Kej 37. Sandžačke divizije do velikog mosta, kao i na potesu oko PU „Mladost“.

„Biće postavljena horizontalna i vertikalna signalizacija, usporivači saobraćaja, zaštitne ograde i sve što je neohodno za potpunu bezbednost dece. Biće postavljena i dva displeja sa izmenjivom saobraćajnom signalizacijom i kao ukupan rezultat doboijamo ne samo bezbednu već i jednu od lepše uređenih zona škole“, kazao je Ramčić.

Predsednik Saveta za bezbednost saobraćaja Vahidin Melajac kazao je da je u ovaj projekat uloženo 2 milona dinara i da je reč o plodu dobre saradnje sa Agencijom za bezbednost saobraćaja.

„Potrudićemo se da do 1. septembra sve četiri škole obezbedimo i da sve realizujemo jer bezbednost dece je prioritet koji nema alternativu“, rekao je Melajac, osvrćući se i na druge projekte čija realizacija predstoji.

„Želimo da saobraćajno uredimo ulicu Veljka Vlahovića, da prvenstveno osiguramo bezbedan dolazak đaka do škole „Rifat Burdžević Tršo“ i njihov povratak kući. Jedan od predloga koji će razmatrati Gradsko veće je da se zabrana saobraćaja u ulici Stevana Nemanje koja je na snazi petkom i subotom, produži do ponoći. Predlog je i da se pešačka zona smanji od Dečjeg dispanzera do kafea „Art“, kako bi stanarima zgrada u tom delu grada obezbedili mogućnost prilaza lokaciji. Taj projekat je na kratko, zbog radova na vodovodnoj infrastrukturi u odnosu na ranije planove odložen, ali će nakon okončanja radova koji su u toku, ulica (Mehmeda Alibašića) postati jednosmerna“, rekao je Melajac. On je najavio da će Savet za bezbednost saobraćaja biti suorganizator „Karavana bezbednosti saobraćaja“, koji se 14. I 15. juna održava u Novom Pazaru, u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova.

Melajac se osvrnuo na ranije najavljene izmene u saobraćaju na raskrsnici u naselju Parice.
„Došlo je do manjih korekcija u odnosu na raniju ideju i dobili smo novo rešenje, koje podrazumeva izradu takozvanog spiralnog saobraćajnog ostrva koje će prema najavi nadležnog Zavoda za urbanizam biti gotovo do ponedeljka. Naša je želja da projekte realizujemo što pre i odmah, ali vodimo računa i o tome da ne napravimo greške i da poslušamo struku. Sve je privedemo kraju i nema razloga da sve najavljeno a i mnogo više ne realizujemo u narednom periodu“, rekao je Melajac.