O slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, zakonodavstvu i praksi, u Novom Pazaru je danas održana obuka ovlaščenih lica za postupanje po zahtevima za pristup informacijama od javnog značaja. Ovakva obuka održava se u četiri lokalne samouprave u Srbiji uz podršku multidonatorskog projekta pod nazivom ‘’Podrška jačanju vladavine prava u Republici Srbiji’’.

Projekat finansiraju EU, nemačko Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), i Austrijska razvojna saradnja (ADC), dok je za implementaciju ove projektne aktivnosti zadužena Austrijska razvojna agencija (ADA).

Cilj je da se ovlašćena lica za postupanje po zahtevima za slobodan pristup informacijama od javnog značaja, upoznaju sa aktuelnim zakonskim rešenjima (u EU i Republici Srbiji ) i osposobe za pravilnu primenu Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.

S obzirom da je od februara 2022. godine na snazi izmenjeni zakon, koji, prema rečima Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milana Marinovića, ima dosta dobrih strana, ali i nedostataka, razgovor o zakonodavnostvu i praksi u ovoj oblasti je od velike važnosti.

”Današnje predavanje je veoma važno u aktuelnom trenutku s obzirom da smo već nekoliko meseci na udaru jedne manje grupe advokata, koja vrši sistemsku zloušotrebu ovog prava. Svi organi vlasti u Srbiji su pogođeni, pogotovu oni najbrojniji, a ekonomski najslabiji: mesne zajednice, osnovne škole, domovi zdravlja, centri za socijalni rad, ustanove culture, predškolske ustanove. Oni se žale da silne pare odlaze iz budžeta u džepove te nekolicine advokata u Srbiji, kojih nema puno (desetak, petnaest). Na taj način se obesmišljava i samo pravo, i nažalost, oni koji koriste zakon u pravu svrhu, u svrhu u koju je donet da građani kontrolišu kako funkcioniše vlast (kako se sprovode javne nabavke, troše pare iz budžeta, kako se zapošljava i slično), sada teže dođu do tih informacija zbog takvih zloupotreba”, kaže Marinović.
Na pitanje da li izmene zakona daju rezultate i da li su, i u kojoj meri sada dostupnije informacije od javnog značaja, Poverenik kaže da ima pomaka. Ističeda je procenat uloženih žalbi, koje su ranije ostajale bez ikakvog odgovora, sa 80 sveden na 35 odsto.

O ovoj temi u Novom Pazaru su govorilie i Rosana Lemut – Strle iz Slovenije i pomoćnica generalnog sekretara – iz Sektora za žalbe i izvršenja u oblasti pristupa informacijama od javnog značaja Slavoljupka Pavlović.

Osim podizanja kapaciteta u primeni Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, ovakve terenske obuke imaju za cilj i podizanje svesti šire javnosti i informisanje građana u ovoj oblasti.