Poverenik za zaštitu ravnopravnosti i Populacioni fond Ujedinjenih nacija su uz podršku Grada Novog Pazara održali okrugli sto pod nazivom „Jačanje lokalnih kapaciteta za smanjenje diskriminacije starijih osoba“.

Cilj je da se definišu ključni preduslovi za aktivno i zdravo starenje i kreiranje politika posebno na lokalnom nivou koje unapređuju položaj starijih osoba.

Demografsku sliku naše zemlje već duže vreme karakteriše demografsko starenje i visoka prosečna starost stanovništva.

Intenzivna promena demografske strukture je realnost koja zahteva niz promena u načinu funkcionisanja celokupnog sistema. Od izuzetne je važnosti izgradnja društva koje starije vidi kao ravnopravne građane, uključene u sve segmente života, dragocen rezervoar znanja i iskustva.

„Glavna tema ovog događaja jesu stariji ljudi. Ono što smatram da je prednost grada Novog Pazara je to što ima pozitivne demografske trendove. Što, generalno, naša tradicija nalaže da vodimo računa o našim starijim i da imamo jedno poštovanje.  Međutim, to je samo osnov za neko dalje napredovanje. Upravo ovakvi okrugli stolovi dovode do toga da mi institucionalno rešimo problem i položaj starih. Neka naša vizija jeste da sve strukture našeg stanovništva i naše zajednice budu zadovoljni i srećni. Siguran sam da ćemo na stanku doći do konkretnih zaključaka kako bi unapredili položaj starije populacije” ,rekao je za RTV Novi Pazar član gradskog veća Vahidin Melajac zadužen za zdrastvo i socijalnu politiku.

Okruglom stolu su prisustvovali predstavnici Udruženja penzionera, Centar za socijalno, Crveni Krst, humanitarne i nevladine organizacije te Zrdastvene ustanove. Svako iz svoje oblasti istakao je i probleme sa kojima se susreću i šta je sve potrebno unaprediti kako bi se poboljšao kvalitet života populacije starije od 65 godina.

Ova aktivnost se realizuje u okviru programa „PRO – Lokalno upravljanje za ljude i prirodu”, koji zajednički sprovode agencije Ujedinjenih nacija u Srbiji – UNOPS, UNICEF, UNFPA i UNEP, u saradnji sa Vladom Srbije i uz finansijsku podršku Vlade Švajcarske.

Ovo je bio šesti od 12 okruglih stolova koji se održavaju u jedinicama lokalne samouprave, nakon čega će se sumirani rezultati predstaviti nadležnim državnim institucijama,  s ciljem unapređenja položaja starijih lica.