ZAGREB – Hrvatska u ovom trenutku ne razmišlja o priznanju Palestine, rekao je danas premijer Andrej Plenković, nakon što su Španija, Irska i Norveška najavile da će to učiniti.

Švedska, Irska i Norveška su danas objavile da će 28. maja priznati nezavisnu palestinsku državu, na šta je Izrael odmah reagovao povlačenjem ambasadora iz tih zemalja.

Tri članice EU-a time su se pridružile Švedskoj koja je 2014. postala prva članica EU-a koja je priznala nezavisnost Palestine.

Češka, Mađarska, Poljska, Bugarska, Rumunija priznale su Palestinu 1988. u sklopu sovjetskog bloka, a iste godine, ubrzo nakon njenog proglašenja, to je učinio i Kipar.

“U ovom trenutku ne razmišljamo o tome”, odgovorio je danas Plenković na pitanje hoće li i Hrvatska priznati Palestinu, prenela je Hina.

“Naša je stalna pozicija ona bazirana na rešenju o dve države, ali na način da dođe do dogovora dveju strana”, rekao je Plenković.

Priznanje Palestine najavile su i Malta i Slovenija, a i Australija je objavila da postoji ta mogućnost. Palestinu kao državu trenutno priznaje 143 od 193 članica Ujedinjenih nacija.

Indeksonline/Tanjug