ANKARA – Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan objavio je danas poruku povodom Dana Evrope, u kojoj je istakao da je politika koju su sprovodile neke evropske institucije i zemlje u kontekstu krize u Gazi, poljuljala veru u evropske vrednosti.

Erdogan je naveo da se 9. maj, kada je objavljena Šumanova deklaracija, kojom su postavljeni temelji evropskih integracija, u Turskoj doživljava kao “Dan Evrope” od 1999. godine, kada je Ankara dobila status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, preneo je Hurijet.

“Dan Evrope, 9. maj, ne samo da obeležava početak političkog i ekonomskog jedinstva Evrope, već obeležava i mir i stabilnost koji su plod decenija zajedničkog napora”, istakao je on.

Erdogan je, međutim, naveo da mnogi izazovi kao što su ratovi, sukobi, teroristički akti, iregularne migracije i klimatske promene na globalnom nivou i u neposrednom regionu ugrožavaju poredak na Evropskom kontinentu, ali i u celom svetu.

Prema njegovim rečima, islamofobija, ksenofobija i rasizam koji raste širom kontinenta jedan je od najvećih izvora zabrinutosti za Turke i imigrante koji žive u Evropi.

Erdogan je kazao da diskriminacija i zločini iz mržnje protiv turske zajednice u Evropi iz dana u dan postaju uobičajeni.

“Politika koju su neke evropske institucije i zemlje vodile u kontekstu krize u Gazi, u kojoj je do danas ubijeno ukupno 35.000 Palestinaca, uključujući 15.000 dece, poljuljale su veru u evropske vrednosti”, naglasio je on.

Prema Erdoganovim rečima, sve dok krize, sukobi i ratovi koji utiču na Evropu i zajedničke regione ostanu nerešeni, preispitivanje ovih vrednosti će se povećavati.

indeksonline.rs/Tanjug