Promena vremena doprinela je da se poveća broj pacijenata, sa virusnim infekcijama, posebno onih sa disajnim problemima, koji se javljaju lekarima u Domu zdravlja.

Ovakvi vremenski uslovi ne pogoduju ni građanima sa hroničnim bolestima, koji lekarsku pomoć traže uglavnom u večernjim satima na Hitnoj službi.

Nestabilno vreme, visoka pa niska temperatura, utiče na ljudski organizam na različite načine. Lekarima opšte prakse Doma zdravlja, u proteklom periodu, javio se veliki broj mlađe populacije. Virusi koji trenutno vladaju su uglavnom stomačni i respiratorni.

“Masovno nam se javljaju pacijenti sa simptomatologijom stomačnih virusa kao i respiratornih, gde pacijenti zbog svojih jako intenzivnih tegoba moraju da nam se obrate. Kada ih pregledamo svako od njih dobije odgovarajuću terapiju. Virusi ne biraju pacijente pa nam se javljaju i mlađi i stariji, ali je razlika u simptomatologiji. Kod mlađih imamo češće te stomačne viruse. Malaksalost, kostobolju, generalno taj jedan infektivni sindrom, dok kod starijih imamo pogoršanje osnovne bolesti. To je uglavnom astma, sve ostale hronične opstruktivne bolesti i hipertenzija. Iako je ta osnovna bolest pod kontrolom pacijenti i dalje osećaju pogoršanje simptoma i javljaju nam se”, rekla je za RTV Novi Pazar doktorka opšte prakse Sajma Ferizović.

Nagle promene vremena, najviše pogađaju hronične bolesnike koji i pored redovne terapije imaju određene tegobe.

“Obzirom da su vremenske prilike ovakve kakve jesu logično je da su najosetljiviji pacijenti sa hroničnom hipertenzijom, pacijenti sa hroničnim opstruktivnim bolestima gde se zbog svojih simptoma javljaju svom izabranom lekaru. Na osnovu pregleda i određene dijagnostike, odeđujemo da li su za nas ili da ih šaljemo na sekundarni nivo gde će dobiti precizniju terapiju”, dodala je Ferizović.

Najbolja odbrana od virusa je dobar imunitet. Mnogo je načina kako ga ojačati ali pacijenti treba da se jave svom izabranom lekaru ukoliko imaju bilo kakve tegobe.

“Ono što bih istakla jeste da pacijenti ne uzimaju antibiotike na svoju ruku pri prvim simptomima, jer ako dođu u situaciju da im stvarno trebaju antibiotici, onda njegovo dejstvo neće biti isto jer su ga uzimali onda kad im nije trebao”, naglasila je Ferizović.

Ona dodaje da se na imunitetu treba raditi svakodnevno. Pored priprodnih namirnica nije greška uzeti i odgovarajuće suplemente ali se i sa tim ne treba preteravati, istakla je Ferizović.