BEOGRAD – Pešadijska četa iz sastava Treće brigade kopnene vojske određena za učešće u mirovnoj operaciji u Libanu realizuje, u bazi “Jug” i na poligonu “Borovac”, drugu fazu obuke za učešće u ovoj misiji Ujedinjenih nacija.

Reč je o jednom od segmenata višemesečnih priprema koje profesionalni vojnici i starešine Vojske Srbije prolaze pre upućivanja u zonu operacije, kako bi u potpunosti bili osposobljeni za realizaciju zadataka u sastavu mirovnih snaga, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Nakon individualne taktičke i vatrene obuke, realizovane u prvoj fazi osposobljavanja, jedinica sada uvežbava taktike, tehnike i procedure za izvršavanje zadataka koji je očekuju u Libanu, kao što su obezbeđenje kontrolnih punktova, pratnja konvoja i kontrola masovnog okupljanja.
Taktički zadaci i supozicije koje pripadnici jedinice rešavaju su u potpunosti prilagođeni situacijama u kojima se mogu naći u zoni operacije.

Obuka čete se završava krajem meseca realizacijom taktičke vežbe, na kojoj će biti proverena osposobljenost jedinice za angažovanje u sastavu Privremenih snaga Ujedinjenih nacija u Libanu.

Učešće jedinice Vojske Srbije ranga pešadijske čete u misiji u Libanu započelo je 2013. godine, a u ovoj mirovnoj operaciji Ujedinjenih nacija se trenutno nalazi i naš vod za zaštitu snaga, štabni oficiri i grupa specijalista zaduženih za podršku našem kontingentu.

indeksonline.rs/Tanjug