Promocija projekta „Podržimo mlade“ koju realizuje Muslimansko humanitarno društvo „Merhamet Sandžak“ održana je danas u svečanoj sali Kulturnog centra. Projekat podrazumeva osnivanje i licenciranje usluge Dnevnog boravka za decu i mlade sa problemima u ponašanju uzrasta od 10 do 21 godine, kao i jačanje infrastrukturalnih kapaciteta za pružanje usluge dnevnog boravka za 40 dece i roditelja, kao i dece iz lokalne zajednice.

Muslimansko humanitarno društvo „Merhamet Sandžak“ u prethodne četiri godine sprovelo je različit niz inicijativa i projekata, koji se tiču mladih sa posebnim akcentom na njihovo psihosocijalno osnaživanje kroz različite radionice.

„Kroz psihološki rad sa decom i mladima najviše se pokazalo da je savetodavno terapeutski oblik rada izuzetno značajan za razvoj i ponašanje dece. Ovo otvaranje Dnevnog boravka za decu i mlade zapravo predstavlja direktan odgovor na izazove sa kojima se deca i mladi susreću. Verujemo da će grad Novi Pazar prepoznati ovo, kao jedno od ključnih stvari koje su važne za dobrobit zajednice. Merhamet, svakako ovaj projekat doživljava kao jednu od najvećih kruna tridesettogodišnjeg rada u zajednici”, kazala je saradnica za komunikacije i umrežavanje Aiša Bahović Latifović.

Promocija projekta “Podržimo mlade” okupio je stručnjake iz javnog i civilnog društva, koji su razgovarali o izazovima i potrebama mladih koji prolaze kroz različite faze ponašanja.

„Projektom podržimo mlade je predviđeno otvaranje i licenciranje usluge Dnevnog boravka za decu i mlade uzrasta od 10 do 21 godinu. Na ovaj način, i na rad sa mladima, će im se pružiti podrška u različitim razvojnim izazovima u ponašanju. Danas smo se okupili, da bismo razgovarali o potrebama i izazovima sa kojima se suočavaju mladi u različitim fazama svog razvoja. Imali smo prilike da čujemo eminentne stručnjake iz oblasti prava i socijalne zaštite. Razmenili smo, iskustva i ideje kako najbolje prilagoditi usluge socijalne zaštite, da bi odgovarale realnim potrebama dece i mladih“, kazala je za RTV Novi Pazar grant menadžer Albina Ujkanović.

Pored govornika koji dolaze iz različitih sektora, uključujući socijalnu zaštitu ,pravo i obrazovanje, događaj je uključio i diskusiju sa publikom. To značajno doprinosi transparentnijem definisanju potencijalnih izazova, kao i samom procesu prilagođavanja usluge, kako bi odgovarala realnim potrebama dece i mladih.

Teme promocije obuhvatile su dostupnost usluge u Srbiji i potrebe mladih u riziku sa problemima u ponašanju, integraciju mladih u lokalnoj zajednici – trenutne mogućnosti i lokalni kontekst. Ulogu sudstva i tužilaštva u pravnom okviru, kao vrstu podrške socijalnoj zaštiti, ali i rano prepoznavanje problema kao prevenciju kriminaliteta.

Projekat „Podržimo mlade“ realizuje se u okviru programa „Podrška Evropske unije socijalnom stanovanju i aktivnoj inkluziji“ koji finansira Evropska Unija a implementira Kancelarija Ujedinjenih Nacija za projektne usluge (UNOPS).